Salut vacunarà els temporers amb la monodosi de Janssen

L'Estat autoritza les dosis de Johnson & Johnson també per a menors de 60 i es començarà per la franja de 50 a 59

4 min
Dues dones sortint de vacunar-se de la Fira de Montjuïc.

BarcelonaCatalunya es prepara per començar a vacunar els temporers de la fruita com un dels col·lectius vulnerables, i per fer-ho amb la vacuna de Janssen, que és monodosi. Els plans de vacunació estatal i català els consideren un dels grups que cal prioritzar –igual que les persones sense llar–, i el ministeri de Sanitat ha donat llum verda aquest dimarts perquè comenci la seva immunització. La comissió de Salut Pública, que aplega el ministeri i les comunitats, ha autoritzat també incorporar Janssen al ventall de vacunes que ja està rebent la població de més de 50 anys i prioritzar-la per vacunar les persones que tenen entre 50 i 59 anys. Fins ara, han estat rebent Pfizer i Moderna, i la vacuna de Johnson & Johnson estava recomanada només per a les persones de 70 a 79 anys.

La inclusió dels temporers respon a la necessitat de prioritzar "col·lectius difícils de captar", que també inclouen les persones sense llar i els immigrants en situació irregular, que també podran rebre Janssen. Pel fet de ser d'una sola dosi, aquesta vacuna afavoreix la protecció de la població que té més dificultats per complir amb la pauta de vacunació quan és de dues injeccions. "Serà molt útil perquè només és una dosi, es conserva en nevera –per la qual cosa es pot desplaçar fàcilment– i el període de caducitat és llarg", ha explicat la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.

A Catalunya, a alguns sensesostre ja se'ls ha ofert i posat Janssen, com ara les persones que dormien al Palau de Fires de Girona, on fins aquest dilluns passaven la nit una quarantena de persones, segons va poder confirmar l'ARA. Amb tot, ara podrà fer-se extensible a tot el territori. Catalunya no era l'única comunitat que insistia a destinar Janssen als treballadors de la fruita; també l'Aragó, per exemple, defensava aquesta estratègia. Són els dos territoris que més temporers reben a l'estiu, juntament amb Andalusia.

La comissió de Salut Pública també ha inclòs altres col·lectius d'especial vulnerabilitat a la llista per rebre la vacuna de Janssen. Es tracta de persones amb discapacitat, grans dependents i gent amb autisme profund i malalties mentals severes. En canvi, aquesta possibilitat no inclou els col·lectius essencials menors de 50 anys que ja han rebut una primera dosi d'AstraZeneca.

Contagis a la baixa

Cabezas ha subratllat que aquesta setmana Catalunya preveu rebre un total de 398.880 dosis: les 273.780 de Pfizer que van arribar dilluns; les 52.000 d'AstraZeneca que han d'arribar dimecres; les 22.600 de Janssen que està previst que arribin dijous i les 50.500 de Moderna que també estan pendents d'arribar, si tot va bé, divendres. La setmana passada Salut va tornar a batre el seu propi rècord d'inoculacions, superant per primer cop les 400.000 dosis: 247.631 han anat per a primeres dosis i 166.505 per a segones.

La campanya avança cada setmana i de moment un 81,8% de les persones de 60 anys o més ja han iniciat la seva vacunació amb, almenys, una primera dosi. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, calcula que a la segona quinzena de juny el 75% de la població amb més risc d'acabar a l'UCI estaran vacunats, és a dir les persones que tenen entre 50 i 79 anys. Amb tot, el facultatiu ha admès que el grup d'edat que més es contagia i més transmet el virus, els menors de 40 anys, encara no estan vacunats. "Caldrà vacunar-los perquè el nombre de casos es redueixi", ha explicat el secretari.

De moment, les vacunes es destinen eminentment a persones majors de 50 anys, que són els que tenen més risc d'emmalaltir, hospitalitzar i morir. No obstant això, s'està observant una certa estabilització a la baixa dels indicadors i, en part, també es deu a l'efecte de tallafoc que exerceixen les vacunes a les llars. Segons Argimon, s'ha demostrat que una sola dosi de la vacuna aconsegueix reduir a la meitat els casos que es produeixen en un domicili, malgrat la transmissió més elevada.

"Anem en la bona direcció però això és una carrera de fons i no podem abaixar la guàrdia", ha afirmat aquest dimarts el secretari de Salut Pública, que ha qualificat de "bona notícia" la consolidació del descens dels contagis. A hores d'ara s'estan diagnosticant 7.700 positius i s'espera que caiguin els casos nous als 6.500 aquest cap de setmana. Fa només deu dies se n'estaven detectant 10.500 setmanalment, gairebé un 30% més.

El secretari també ha plantejat que els dies vinents millorarà encara més l’evolució de la pandèmia. "Sembla que l'evolució és bona: constatem una baixada dels principals indicadors i sobretot en la positivitat dels tests d’antígens, que se situen per sota del 5% com no passava des de fa mesos”, ha destacat Argimon. Aquest descens també es confirma en el nombre de persones ingressades als hospitals: l'ocupació a les unitats de cures intensives (UCI) va a la baixa i si fa una setmana hi havia 507 malalts de covid a crítics, aquest dimarts n'hi ha 442.

"Comportament exemplar"

Quan li han preguntat per les imatges d'aglomeracions la nit de dissabte a diumenge a Barcelona, coincidint amb la caiguda de l'estat d'alarma, Argimon ha volgut destacar que el comportament de la població ha sigut exemplar els últims 14 mesos "llevat d'alguns comportaments". "Dissabte vam veure gent sortint esperitada però espero i desitjo que sigui un fet puntual i que el comportament sigui com el dels 14 mesos anteriors. És molt fàcil governar a cop de decret, però ara cal apel·lar a la responsabilitat, ja hem restringit prou drets i llibertats i en continuem limitant alguns, com el de reunió o de culte. Argimon ha reconegut que la reobertura dels locals d'oci nocturn "podria ajudar a evitar imatges com les de dissabte passat", però ha remarcat que abans cal reglar molt bé la represa d'aquesta activitat.

stats