Dependència

Les famílies esperen des de fa sis mesos cobrar l'augment del copagament d'una residència

La Generalitat insisteix en la dificultat per actualitzar la prestació i assegura que començarà a abonar la quota aquest mes, fora del termini compromès

2 min
Dues auxiliars de geriatria ajuden una anciana en una residència de gent gran a Catalunya.

BarcelonaEstà congelada des del 2012, però encara caldrà esperar per cobrar l'anunciat augment per a la PEV, la prestació econòmica que ajuda les famílies a pagar una plaça de residència privada. Tot i que el departament de Drets Socials va anunciar una partida que suposava passar de 474 a 1.238 euros a partir de l'1 de novembre del 2023, a hores d'ara encara no s'està fent efectiva. Fonts de la conselleria han explicat a l'ARA que confien que aquest mes d'abril es començaran a fer els primers pagaments i preveuen que al maig la majoria dels beneficiats hauran rebut l'increment, així com els endarreriments des de l'1 d'agost del 2023. 

A preguntes del diputat socialista Raúl Moreno, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ja va haver de donar explicacions fa un parell de mesos per l'incompliment dels pagaments. En una intervenció al Parlament, va atribuir el retard a problemes tècnics a l'hora de fer anar la calculadora del copagament, a través de la qual es fixa l'ajuda que li pertoca a cada usuari. De fet, un altre cop el departament ha fet servir les qüestions tècniques i ara ha explicat que ha hagut de “fer revisions i actuacions administratives a tots els expedients afectats”.

Segons el decret signat per Campuzano, els ciutadans que s'estrenessin amb la prestació PEV començarien a notar l'augment de l'ajuda a partir de l'1 de novembre de l'any passat, mentre que els que ja n'eren beneficiaris la rebrien a partir d'aquest mes d'abril. Això vol dir que es farà fora del termini compromès de sis mesos. El retard s'està notant a casa de la família Ferrer, que tem que el termini s'allargui “passades les eleccions”, afirma Carles Ferrer, la mare del qual està ocupant una plaça PEV en un geriàtric privat. “La Generalitat va fer un gran anunci de l'increment i ara no és capaç d'explicar que no ens augmenta l'ajuda”, lamenta.

Retrets per improvisar

En aquest sentit, Víctor Echaniz, portaveu de la plataforma Els Estels Silenciats (que aplega familiars de residents) també critica que es facin “anuncis amb focs d'artifici” sense tenir tots els circuits i programes ja preparats i provats. Segons explica, el compromís de l'augment va animar famílies a fer un ingrés en un geriàtric calculant que rebrien 1.200 euros, però que a l'hora de la veritat, passen els mesos i com que aquests diners s'han quedat a la meitat, “han hagut de fer renúncies o ajustaments” dels seus pressupostos domèstics per poder abonar la factura del centre.

Campuzano va assegurar que l'increment de la PEV servirà per retallar la llista d'espera de 12.000 persones que opten a una plaça geriàtrica, que suposen més del 60% de tota l'oferta. El motiu: les famílies disposaran d'un 66% més de pressupost per entrar en una residència amb places PEV, va dir. En aquest sentit, no totes les residències fan una reserva per a aquests usuaris i ni tan sols aquesta mena de places subvencionades apareixen al cercador de serveis amb el detall del temps de llista d'espera de cada centre. Per contra, la portaveu de la Coordinadora de Familiars de Residència 5+1, María José Carcelén, retreu que l'increment acordat queda curt perquè els 1.200 euros de prestació suposen pràcticament la meitat del preu d'una plaça de residència privada.

stats