Barça

La denúncia que pot salvar els números del Barça a curt termini

L'impagament de Libero està judicialitzat i el club té la possibilitat de demanar que l'operació no computi en aquest exercici a l'espera de la sentència

4 min
Joan Laporta durant una compareixença pública.

BarcelonaEls 40 milions d'euros de Libero impagats al Barça pels seus actius de Barça Media –engloba Barça Vision, Barça Studios i Barça eSports– van obrir un forat afegit a l'economia de l'entitat blaugrana que pot tenir una enorme rellevància en els números de l'exercici 2023-2024 i en la capacitat de fitxar jugadors en el mercat d'estiu en cas que la junta de Joan Laporta no aconsegueixi trobar nous inversors abans del 30 de juny. De fet, el curs passat la palanca d'aquests actius va suposar 408 milions des del punt de vista comptable que ara estan en perill, sobretot tenint en compte que no arribaran els 40 milions extres de Libero pactats de cara a l'exercici vigent i que és una incògnita si Vestigia posarà els seus 20. Per revertir aquest greu contratemps, el Barça està portant a terme una intensa cerca de nous companys de viatge des de fa mesos i sobre la taula hi ha diverses ofertes.

"Barça Media no està mort. Poden haver-hi sorpreses aviat", assegura a l'ARA una persona molt coneixedora de les negociacions. "Probablement seran inversors financers, però s'han de salvar els mobles", afegeix. Per Barça Media, segons ha pogut saber aquest diari, s'hi han interessat des d'inversors saudites fins a inversors catalans, passant pels habituals estatunidencs. Les principals persones de l'entitat blaugrana que estan trucant a portes són el mateix president Joan Laporta, el tresorer Ferran Olivé i Bryan Bachner, el director de Barça Vision –el negoci digital–.

Abans de les seves respectives dimissions aquest inici de 2024, l'aleshores vicepresident econòmic Eduard Romeu i l'exdirectora corporativa Maribel Meléndez també van treballar per trobar inversors. Fonts que coneixen de primera mà els intestins de Barça Media estan segures de les possibilitats de futur del projecte sempre que es treballi amb professionals de primer nivell durant un període de temps de, com a mínim, dos anys. Però això consideren que manca el dia d'avui, un fet que dificulta trobar inversors que estiguin interessats principalment en la potencialitat d'aquests actius blaugranes i no en altres interessos, com podria ser el blanquejament d'un país dictatorial. D'altra banda, durant la recerca d'inversors hi ha hagut moments que treballadors del Barça han portat a terme negociacions paral·leles amb diversos inversors sense que uns tinguessin un coneixement detallat d'allò que estaven fent els altres.

La denúncia, una possible solució a curt termini

De totes maneres, el Barça, segons ha pogut saber l'ARA, compta amb una possibilitat judicial per salvar la situació de cara a tancar l'exercici actual sense un forat econòmic afegit i tenir opcions de tornar a la regla 1/1 aquest estiu per fitxar futbolistes sense restriccions –"Si no és aquesta temporada, serà segur la vinent", va dir Laporta sobre aquesta regla durant la roda de premsa per oficialitzar la continuïtat de Xavi– encara que no trobi nous inversors abans del 30 de juny. Aquesta possible solució és, precisament, la denúncia que el club va posar a Libero pel seu impagament. Experts legals i financers consultats per aquest diari expliquen que el Barça podria utilitzar l'argument que encara no hi ha una sentència sobre el cas per evitar que els diners que falten a l'operació de Barça Media computin en aquest exercici. "Anirien a parar a la partida dels pendents de pagament", diu un dels experts. Fins que hi hagi una sentència.

Perquè aquest escenari sigui una realitat el Barça hauria de rebre el vistiplau de LaLliga de Javier Tebas i de l'empresa auditora dels comptes blaugranes de l'exercici 2023-2024 –el curs passat va ser la britànica Grant Thornton–. La bona notícia per a l'entitat catalana és que la relació amb el president de la patronal s'ha redreçat en els darrers temps, com va quedar demostrat a mitjans d'abril quan Tebas va avalar el full de ruta actual del Barça. "La relació entre Laporta i Tebas ha millorat des que el Barça va retirar la demanda a LaLliga per CVC", informa a l'ARA una persona que té relació amb els dos presidents. Dimarts el Barça ha de presentar a LaLliga l'esborrany del pressupost 2024-2025.

Aquest diari ha preguntat a fonts oficials del Barça sobre si aquesta sortida judicial està sobre la taula i la resposta és que "ha estat comentada internament des de fa temps, però ara mateix no es preveu perquè l'escenari en el qual es treballa i el que pren més força és que abans del 30 de juny s'hagi completat l'operació amb l'entrada de nous actors".

La situació dels actuals inversors

Mentre el Barça busca nous inversors per a Barça Media, els anteriors (ja sense comptar Libero) van perdent pes. Vestigia, l'empresa de blockchain que opera mitjançant el fons d'inversió NIPA, va complir amb el pagament de 20 milions d'euros que havia de fer el 2023 i posseeix el 19,7% de Barça Media, però la seva situació és complicada perquè ara mateix, mentre faltin els nous moviments, està en una posició de poca força. Orpheus Media, la patrimonial de l'empresari català Jaume Roures, ja no té accions a Barça Media i Socios.com, que manté un 9,8% del pastís, segons va explicar SER Catalunya no té previst invertir-hi més diners.

D'altra banda, si abans del 30 d'abril el Barça no cobra els 40 milions que deu Libero –es tractaria d'un miracle–, podrà trencar unilateralment la fusió de Barça Produccions, la part audiovisual del club, amb l'SPAC –empresa d'adquisició de propòsits especials– Mountain&Co, que tenia com a objectiu sortir a cotitzar al Nasdaq.

stats