Barça

La Lliga canvia de parer sobre Laporta

La Lliga avala el full de ruta d'un club que, quatre anys després, confia a poder tornar a fitxar amb normalitat

3 min
xavi hernandez i joan laporta avui a la ciutat esportiva, en la prèvia del partit contra el PSG a la lliga de Campions

MadridEduard Romeu es va acomiadar del Barça amb un últim missatge: "la feina està feta". El vicepresident econòmic marxava dos dies després de la classificació per als quarts de final de la Champions i de fer un pas més per complir amb el pressupost de la temporada, un requisit imprescindible per poder acudir al mercat de fitxatges sense els ja habituals problemes de fair play.

Però el seu comentari es va rebre amb escepticisme. Passar ronda a Europa suposava aconseguir uns ingressos que ja estaven pressupostats. I en paral·lel, com havia reconegut el president Joan Laporta, s'arrossegava una desviació pressupostària, sobretot com a conseqüència de la davallada d'ingressos derivada del fet de jugar a Montjuïc. A més, encara estan pendents de cobrar els famosos 40 milions per la venda de Barça Vision.

Malgrat aquests condicionants, a la Lliga valoren molt positivament el treball que s'ha estat fent als despatxos blaugranes. El pla de viabilitat que la patronal va obligar a presentar, l'estiu passat, s'està complint de manera majoritària. Fins al punt que calculen que, entre aquesta temporada i la vinent, es recuperarà l'equilibri pressupostari. És a dir, que la mateixa activitat ordinària servirà per compensar les despeses anuals sense necessitat d'activar més palanques.

El Barça ha ingressat més de 1.000 milions en 'palanques'

La patronal ha fet públic aquest dilluns l'informe econòmic-financer de la temporada 2022/23, on es va aconseguir un rècord d'ingressos global de 5.698 milions entre els 42 clubs de Primera i Segona. D'aquests, 808 corresponen a "operacions corporatives", que és el nom tècnic de les palanques. De la mateixa manera que fa dos cursos les palanques pujaven a 582 milions, però estaven repartides entre les que va fer el Reial Madrid (316) i el Barça (266), el curs passat només en van fer els blaugranes. Per a aquesta temporada, que s'acabarà el 30 de juny, el volum de negoci rondarà els 5.000 milions i no es preveu que ningú faci operacions d'aquest tipus. Això implicarà tornar a les xifres del 2019, l'últim abans de la pandèmia, amb l'asterisc que els ingressos derivats de la venda de jugadors és molt menor. El negoci, doncs, funciona, i en aquesta onada d'optimisme s'hi ha afegit el Barça.

A la Lliga destaquen l'esforç que ha fet la junta de Laporta per retallar despeses, començant per la massa salarial i seguint per les altres despeses de gestió. El deute del club continua sent majúscul, però els indicadors interns vaticinen que es va pel camí correcte i que hi ha motius per creure que el tornaran en els terminis establerts. De fet, si no fos per les pèrdues que suposa jugar al Lluís Companys, a més de la inversió que va ser necessària per adequar les instal·lacions, no hi hauria cap dubte que a l'estiu es podria fitxar amb normalitat.

Es podrà fitxar amb normalitat?

El límit salarial és el gran interrogant. El Barça sosté que s'arribarà a la norma 1 a 1, i les fonts consultades de la Lliga ho veuen factible. Això sí, han d'aparèixer els 100 milions de Barça Vision –els 40 impagats i els 60 que s'haurien de cobrar abans del 30 de juny–. Com que es dona per fet que el fons Libero no pagarà el que estava pactat, s'estan explorant alternatives: o bé un altre fons d'inversió o bé eixugar la diferència venent jugadors.

Aquesta última opció, que al club es considera com a mesura extrema d'última hora, tampoc agrada a la Lliga, perquè a la patronal –independentment dels colors que defensi cadascú– saben que el negoci rutlla millor si el Barça és competitiu. Tampoc la descarten, però de moment no està prevista. D'aquí a dues setmanes, el 30 d'abril, tots els clubs hauran de presentar un esborrany de pressupost de la temporada vinent. Entre aquest document i el que passi d'aquí a l'estiu, sortirà la xifra final que el Barça podrà destinar a reforçar-se.

Ningú s'atreveix a llançar les campanes el vol, però per primera vegada des de la covid, arriben inputs positius des de la patronal.

stats