Barça

Els tres interrogants de la planificació esportiva de Deco

El director de futbol treballa amb la tesi que Xavi marxarà i que hi haurà 'fair play' per fitxar, però a canvi d'una venda sonada aquest estiu

4 min
Deco durant la presentació com a director esportiu del Barça.

BarcelonaEls equips de futbol comencen la planificació de la temporada següent així que s'acaba el mercat d'estiu. Quan els directors esportius tornen d'unes curtes però merescudes vacances, es posen a revisar contractes i a imaginar quins jugadors poden entrar i poden sortir a final de curs. El Barça no n'és cap excepció. Ara bé, el que fa excepcional el treball de Deco és la incertesa sobre la capacitat de moviments que tindrà. L'anunci de Xavi Hernández, que va dir que deixaria la banqueta a l'estiu, afegia encara més dubtes per al director de futbol. Però el temps corre i els grans clubs europeus estan movent fitxa, començant a emparaular nous jugadors, com ha fet el Reial Madrid amb Mbappé. Per això a les oficines blaugranes es treballa amb tres variables: que Xavi no s'ho repensarà i marxarà, que s'aconseguirà el fair play necessari per tornar a la norma 1 a 1 i que, per tancar en verd els comptes, caldrà fer una venda milionària abans del 30 de juny.

El cas de l'entrenador és el primer que s'ha de resoldre. Xavi deia a finals de gener que plegava, després d'una derrota estrepitosa a Montjuïc contra el Vila-real. Des de llavors l'equip no ha tornat a perdre cap partit, ha recuperat la segona posició a la Lliga i s'ha classificat per als quarts de final de la Champions. Una sensació de benestar que ha alimentat la possibilitat que l'egarenc fes marxa enrere i decidís quedar-se. Quan se li ha preguntat al respecte, Xavi ha ofert respostes ambigües, com "de moment no ha canviat res". El seu entorn s'ha mogut en la mateixa línia. El president Joan Laporta i el vicepresident Rafael Yuste han dit públicament que li demanaran que s'ho repensi. I Deco ha recordat que, en el fons, Xavi té un any més de contracte.

Els rumors amb Xavi, condicionats pel bon moment esportiu de l'equip

Segons les fonts consultades per l'ARA, aquestes declaracions, tot i que "sinceres", estan "condicionades pel moment esportiu" de l'equip, un "relat" per "no distorsionar ni enrarir l'ambient" a l'espera de jugar els quarts de final contra el PSG o de visitar el Santiago Bernabéu, les últimes dues bales per guanyar algun títol aquest curs. La premissa és clara: si es toca metall, faran tot el possible per retenir l'entrenador. Però com que és una situació molt poc probable, als despatxos nobles tenen preparat el seu recanvi, l'alemany Hansi Flick, a qui han demanat que s'esperi un mes, per prudència. "Fins després de jugar contra el Madrid no hi haurà novetats", sostenen les mateixes fonts. Des de l'entorn de Laporta admeten que Flick no genera unanimitat, i que el nom predilecte seria el de Luis Enrique. Però l'asturià, que té contracte a París fins al 2025, ja ha dit que no marxarà de la capital francesa abans d'hora.

De l'entrenador dependran algunes incorporacions, i per fer-les efectives, el Barça necessitarà diners. A l'àrea econòmica, malgrat la marxa del vicepresident esportiu, Eduard Romeu, i de la directora corporativa, Maribel Meléndez, es treballa a màxim rendiment elaborant el pressupost del curs vinent. A finals d'abril n'han d'enviar un primer esborrany a la Lliga, per tal que l'ens presidit per Javier Tebas comenci a fer les projeccions i determini el límit salarial de cada equip per a l'estiu. Des que Laporta va guanyar les eleccions el 2021, no hi ha hagut cap mercat sense problemes amb el famós fair play. Aquesta vegada, al Barça creuen que podran tornar a la norma 1 a 1, una situació que a la patronal veuen "possible però complicada". De moment, s'haurà de complir amb un pressupost que té una desviació de 30 milions, i que està també pendent que arribin els milions del fons Libero per la venda de Barça Vision. Malgrat que el president ha volgut enviar missatges optimistes en públic, al club tenen coll avall que serà necessària una venda milionària per tancar els números en verd. En aquest sentit, s'imposa la venda d'un defensa.

Una venda abans del 30 de juny per tancar els números en verd

En condicions normals, ni a la directiva ni a l'àrea esportiva voldrien sentir a parlar de vendre jugadors joves sortits del planter, per més diners que posessin sobre la taula. Però si la tresoreria ho exigeix, Ronald Araujo és un dels candidats a abandonar el club per fer calaix. Jules Kounde o Andreas Christensen són els altres candidats. Més enllà de la part econòmica, Deco considera que la línia defensiva està molt ben coberta, i s'ha reforçat encara més amb l'arribada de Pau Cubarsí i Héctor Fort al primer equip. En el cas de l'uruguaià, el Bayern de Múnic s'ha posat en contacte amb el Barça i pot fer una oferta sucosa que rondi els 80 o 100 milions. De Kounde, Catalunya Ràdio avançava que el PSG ha explorat el seu entorn per saber si estaria disposat a canviar d'aires. I Christensen, que va venir a cost zero, pot ser una bona opció per omplir la caixa forta si algú en vol pagar al voltant de 40 milions. A les oficines saben que són jugadors amb cartell, però també recorden que tothom sap que el Barça va just d'armilla i que no està en una condició de superioritat per negociar.

stats