Barça

Laporta es queda sense Eduard Romeu, l'ideòleg de les "palanques"

El comiat amistós i ple d'elogis, provocat per raons professionals, camufla les desavinences que tenia amb la gestió del club

4 min
Un emotiu moment entre Laporta i Romeu, durant l'acte de comiat d'aquest últim

Eduard Romeu va entrar a formar part de la junta directiva del Barça 24 hores abans que prengués possessió del càrrec. L'empresari no havia estat vinculat a la candidatura, però va ser una solució d'urgència perquè el president Joan Laporta pogués agafar les regnes del club, ja que necessitava diners per completar l'aval bancari. Romeu, amb el suport de José Elías -el seu soci a Audax- va convertir-se en el vicepresident econòmic rellevant Jaume Giró, qui acabava de plegar, precisament per discrepàncies amb els avals. Tres anys després, Romeu també plega veles al·legant raons professionals. Tant ell com Laporta ho han anunciat aquest dijous en una compareixença conjunta que no ha admès preguntes.

En un moment delicat de l’economia del Barça, la sortida del directiu encarregat dels números sona a traumàtica. Per minimitzar el soroll, el club ha dissenyat una posada en escena en què la cosa més important era simbolitzar la unitat de l’equip directiu. Era com haver obert el manual dels bons comiats. En alguns moments, semblava que en comptes d’un membre de la junta es deia adeu a un futbolista que feia mitja vida que era a l’entitat. Una "sortida fàcil" pactada entre les dues parts.

Els discursos de Laporta i Romeu s'han basat en elogis, agraïments i emotivitat. Cap retret ni mitja paraula negativa. Romeu ha parlat de "feina feta" i Laporta ha recollit el guant dient que havia estat "clau en el rescat econòmic del Barça". Han acabat amb abraçades i petons mentre els pocs directius que eren a l’Auditori 1899 -els més pròxims a Laporta, com Rafael Yuste, Xavi Puig, Elena Fort, Juli Guiu i Mikel Camps- s'han posat drets per ovacionar el que ja és el seu excompany. Tot i que, malgrat la renúncia, Romeu continuarà vinculat al club a través de la Fundació.

"Redreçar el club comportava molta gestió. Però com passa de vegades, les regles del joc canvien a mig partit", ha dit Romeu. L'estiu del 2023 va desvincular-se d'Audax, empresa on era soci i on havia pactat tenir una dedicació "del 200%" al Barça. Aquí van començar els problemes. "Arriben els rebuts, les hipoteques... D’alguna cosa hem de viure". S’havia vist obligat a buscar una nova feina. Una consultoria mèdica que, uns mesos després, ha comprovat que no li permet "compaginar les dues coses amb l'exigència que requereix el Barça".

Però hi havia un últim punt, l'aval que va presentar de manera mancomunada l'agost del 2023 perquè el Barça pogués inscriure els jugadors que havia fitxat. Tal com ha explicat el periodista Ferran Correas, Romeu va demanar recentment un crèdit al banc, que li van denegar perquè existia un risc. Aquest va ser l'últim detonant. Fonts del club asseguren que, malgrat la dimissió, Romeu mantindrà l'aval fins a final de temporada.

Les desavinences entre Romeu i Laporta

De portes endins, però, no tothom compra el relat. O, almenys, hi posa alguns matisos més enllà dels elogis escenificats. Romeu, que inicialment era una ànima lliure a l’equip directiu, va anar-se alineant amb Laporta a mesura que passaven els mesos i es va convertir en una persona molt pròxima al president des que va desvincular-se d''Audax. Però això no va impedir que en moltes ocasions haguessin tingut enganxades, tal com admeten companys de junta. Un dels motius que generaven més tibantor feia referència a les palanques, de la que ell n'era ideòleg, que estaven concebudes inicialment per compensar la manca d'ingressos ordinaris i no pas per fitxar jugadors.

Romeu, un dels que es va oposar a signar l’acord amb el fons d’inversió CVC el 2021 -que hauria permès mantenir Messi a l’equip-, va veure com progressivament anaven plegant membres destacats de l’àrea econòmica. Començant per Ferran Reverter, que va durar un any com a CEO del Barça, i acabant per Maribel Meléndez, que fins al febrer va ser la directora corporativa de l’entitat. Sense Reverter, ell havia de ser l'home fort i plenipotenciari en economia, però xocava molt sovint amb Ferran Olivé, el tresorer del club, amb qui tenia grans desavinences sobre la gestió blaugrana. Unes tibantors que havia expressat en petit comité, tant a membres de la directiva com a persones de l'entorn barcelonista.

El ja exvicepresident econòmic portava dies pensant en plegar, però s'esperava a l'eliminatòria contra el Nàpols. La classificació per als quarts de final de la Champions donava un petit respir a la tresoreria, ja que ajudava a complir amb el pressupost de la temporada -a l'espera dels ingressos de Barça Vision-. Dimarts mateix, sortint de Montjuïc, va comunicar a la seva família la decisió i dimecres va dir-ho a Laporta amb una visita al seu domicili.

Àngel Riudalbas, principal candidat per substituir-lo

De moment, la vicepresidència econòmica queda vacant, a l’espera de la pròxima reunió de junta, que se celebrarà a final de mes. Allà s’aprovarà oficialment la renúncia d’Eduard Romeu i s’escollirà el successor. Tot apunta que serà un altre directiu, Àngel Riudalbas i Codina, qui n’assumirà les funcions. Actualment, Codina (soci 97.495) és responsable del Barça Innovation Hub (Bihub) i assignat al projecte de la Superlliga.

stats