Futbol

João Félix persegueix els seus millors registres en un lustre

El portuguès està a només un gol o assistència d'igualar les seves millors xifres des que va abandonar el Benfica amb dinou anys

3 min
João Félix, Raphinha i João Cancelo celebrant el gol del brasiler contra el Las Palmas

BarcelonaNi a l'Atlètic de Madrid, ni al Chelsea, ni tampoc al Barça. João Félix, tant talentós com irregular, no ha aconseguit mai ser titular habitual en cap dels equips en què ha estat. A excepció del Benfica, club en què va explotar amb dinou anys abans de fer el salt al conjunt matalasser per suplir la marxa d'Antoine Griezmann a canvi de 127,2 milions d'euros. Aquella temporada, la 2018-19, Félix va despertar l'interès dels grans d'Europa després d'una gran segona meitat de campanya amb l'entitat portuguesa.

El conjunt de Lisboa es va proclamar campió de lliga encadenant dinou jornades seguides sense perdre (divuit triomfs) en la segona volta. L'atacant de Viseu va ser titular en aquests dinou partits, va marcar tretze gols i va repartir vuit assistències. Sumant totes les competicions, va acumular fins a vint dianes i va servir onze passades de gol. Són les seves millors xifres com a professional. Les quatre temporades següents, ja com a matalasser i amb un petit parèntesi al Chelsea entre el gener i el juny del curs passat, el seu sostre és deu gols i sis assistències.

El seu primer any sota les ordres de Simeone va participar directament en dotze gols (nou dianes i tres assistències) en els 36 partits que va estar disponible. El curs 2020-21 i 2021-22 va registrar les seves millors xifres com a matalasser: deu gols i sis assistències. El primer cop que va assolir aquestes xifres a Madrid va ser amb 40 partits i, el segon, amb 35. El seu primer tram de la campanya 2020-21 és el seu millor període amb Simeone. Però les lesions al turmell el van tornar a llastar i va acabar sent suplent i sembrant dubtes. L'èxit del títol de Lliga que va guanyar l'Atlètic ho va tapar tot.

La temporada 2022-23 seria la de trencadissa definitiva amb l'entrenador argentí. Malgrat començar com a titular, va anar perdent protagonisme fins a sortir cedit al Chelsea al gener. Va fer cinc gols i va repartir vuit assistències com a matalasser i quatre dianes més, sense cap passada de gol, durant el seu Erasums a Londres.

Les seves millors dades en cinc anys

Al Barça, el seu rendiment a l’inici de curs va anar minvant fins a perdre una titularitat que semblava que s’havia guanyat després de destacar en les golejades a Montjuïc contra el Betis (5-0) i l’Anvers (5-0). També va ser decisiu contra el Porto a casa (2-1) i en els dos partits contra l'Atlètic, tant al Lluís Companys (1-0) com al Metropolitano (0-3). En tots aquests duels va formar part de l'equip inicial, però la veritat és que mai s'ha consolidat en els onzes de Xavi de forma regular.

L'entrenador ha preferit primer Ferran Torres i, després, Raphinha, a la banda esquerra abans que el portuguès. La manca de constància en el treball defensiu i el complicat encaix (també en matèria defensiva) en una banda on també juga el seu compatriota Cancelo, un lateral amb ànima d'extrem, són els principals arguments que l'allunyen de la titularitat d'un Barça que, de mica en mica, està recuperant la solidesa defensiva.

Félix, a més, mai va ser una petició de Xavi, sinó que va arribar l'últim dia de mercat de la mà de l'aconseguidor Jorge Mendes i del president Joan Laporta. L'agent, que controla el futur de Lamine Yamal, necessitava treure el futbolista de l'Atlètic, alhora que el Barça necessitava assegurar la continuïtat de la perla del planter malgrat la pluja de milions que oferia el PSG o l'interès de clubs com el City per fitxar-lo. Intercanvi de favors.

El portuguès segurament tornarà a jugar cedit com a blaugrana un any més. Mendes es cobra les seves factures. Un traspàs –el portal especialitzat Transfermarkt xifra Félix en 30 milions, menys dels que voldria percebre l'Atlètic– està descartat per la delicada situació econòmica del Barça. Malgrat no ser titular, Xavi li està traient suc com a revulsiu: acumula nou gols i sis assistències en 35 partits. Està a només una diana o passada de gol d'igualar els seus millors registres com a matalasser.

stats