Futbol

Raphinha allarga el bon moment del Barça i se'n recorda del VAR

El conjunt de Xavi segueix de dolç i supera (1-0) un Las Palmas debilitat per l'expulsió del seu porter a la primera meitat

Raphinha marca un gol en el partit entre el FC Barcelona i la UD Las Palmas a l'Estadi Olimpic Lluís Companys

BarcelonaEn l'únic partit després de l'aturada de seleccions i abans de visitar el PSG al Parc dels Prínceps, el Barça va sumar un nou triomf. Amb un onze sense experiments, sense rotacions més enllà de donar descans als tocats Araujo i Christensen, els blaugranes es van imposar (1-0) a un Las Palmas debilitat per l'expulsió del porter Álvaro Valles abans de la mitja hora. Després d'una primera part amb moltes ocasions i poc encert, una passada de João Félix convertida a gol per Raphinha permet als blaugranes no perdre la cara a la Lliga i poder treballar amb calma abans de visitar París.

Xavi pot estar content amb el marcador, però les sensacions del triomf no van ser les mateixes que en els darrers triomfs contra el Nàpols i l'Atlètic de Madrid. La posada en escena va ser bona, però els blaugranes no van acabar de tancar el partit i als darrers minuts el Las Palmas fins i tot es va arribar a creure que podia empatar. El relat hauria pogut ser més plàcid, però va faltar efectivitat, especialment a la primera meitat.

Amb els dos centrals més dotats en la sortida de la pilota de la plantilla a l'onze, Iñigo i Cubarsí, els blaugranes van deixar clar des del primer minut que no renunciarien a la verticalitat, però que també sortirien jugant en curt. Així, mentre els aficionats més tardaners encara no havien posat el cul a la cadira, Iñigo ja havia fet un bon desplaçament buscant la desmarcada de Fermín, sempre valent i insistent.

Les ocasions no tardarien a succeir-se, gràcies, en bona part, a la pressió alta. En menys de cinc minuts, una recuperació de Raphinha va acabar amb una vaselina de Lewandowski que va fregar el travesser i, una altra recuperació de Fermín, amb un gol anul·lat per fora de joc del polonès. El Barça s'engrescava en la mateixa proporció que els valents desplaçats a Montjuïc desplegaven els paraigües i s'apujaven les cremalleres dels abrics davant la intensa pluja que començava a caure.

Els blaugranes van seguir insistint. Un nou desplaçament en llarg, aquest cop de Cubarsí, va habilitar un omnipresent Lewandowski que va topar amb una bona aturada d'Álvaro Valles. De les ocasions no es va trigar a passar la polèmica: un gol anul·lat a Raphinha per un fora de joc molt discutit. Si bé és cert que Fermin buscava habilitar el brasiler quan estava clarament en posició il·legal, també ho és que el defensor del Las Palmas desvia la pilota i aquesta cau als peus d'un Lewandowski que topa amb una nova aturada de Valles, però Raphinha, ja habilitat, envia el rebot a gol. Revisió tortuosa del VAR i gol anul·lat davant la incredulitat blaugrana.

El porter del Las Palmas, expulsat

El porter visitant i Raphinha tornarien a ser protagonistes ben aviat, aquest cop perquè Valles va etzibar al brasiler una trompada de campionat. L'acció, a part de lletja, va suposar l'expulsió del jugador del Las Palmas perquè era l'últim home en la cursa de l'extrem blaugrana cap a porteria. Per si no era prou clar, va haver-hi uns nous minuts de suspens amb una nova revisió del VAR que, fent justícia, va ratificar l'evidència.

El porter suplent Aaron Escandell havia de saltar a jugar i això va significar el fi de festa de Munir. Amb un home menys, el Las Palmas va fer un pas endarrere en la pressió i va intentar protegir-se mentre el Barça volia olorar la sang. Hi va estar ben a prop amb una altra oportunitat de Lewandowski, però el travesser va escopir la seva bona rematada de cap. Les ocasions se succeïen, però el gol es resistia. Raphinha, amb tot a favor, va rematar massa creuat en una de les darreres oportunitats del primer temps.

Raphinha desencalla el partit

Capricis del futbol, el Barça aconseguiria encetar el marcador quan més encallat estava el seu joc. En una segona meitat que va començar ensopida amb un Las Palmas fiat a sobreviure i esgarrapar segons amb constants pèrdues de temps, l'entrada de João Félix va ser determinant. El portuguès va rellevar Fermin, fet que va enviar Raphinha a la posició d'interior i tots dos van fer brillar les seves millors virtuts: passada plena de talent de Félix al cor de l'àrea i desmarcada mil·limètrica del brasiler per rematar a gol. En la celebració, Raphinha es va recordar del VAR, recreant el gest del monitor que els àrbitres tenen a peu de gespa.

El gol va alliberar els blaugranes. Félix va tornar a enviar una assistència preciosa, aquest cop per un Ferran Torres que tornava a jugar després dos mesos lesionat. Aaron li va negar el gol al valencià en un retorn celebrat per Montjuïc. Félix va tenir a tocar el segon, però tot sol davant de porteria va rematar al travesser. Pifia de campionat. S'hauria pogut pagar cara, perquè Moleiro va posar la por al cos en els minuts finals. Per sort, només va ser un ensurt.