Futbol

Una 'rara avis' per a la banqueta del Barça

La recerca del nou tècnic es manté en 'standby' mentre queden qüestions clau per resoldre abans de prendre una decisió

4 min
Hansi Flick.

BarcelonaMalgrat que el president Joan Laporta no descarta que Xavi Hernández s'ho repensi d'aquí a final de temporada i accedeixi a complir el darrer any de contracte que li queda, des del vestidor asseguren a l'ARA que la decisió del tècnic segueix sent ferma. És a dir, que abandonarà la disciplina blaugrana quan s'acabi la temporada. "Si canvia d'opinió, ens ho plantejarem. No tenim res en contra d'ell. La decisió de marxar ha sigut seva: no ha sigut ni del club ni de la direcció esportiva", va dir Deco en una entrevista al Tot Costa de Catalunya Ràdio dimecres. El director esportiu també va parlar "de projecte" quan es va referir a la renovació fins a l'any 2025 que es va acordar amb Xavi al setembre, un concepte que el cos tècnic considera que no sempre s'ha tingut present, sinó que la seva feina ha estat sobretot subjecta als resultats del present.

El càsting intern per qui ha de rellevar Xavi és una de les principals carpetes a resoldre abans del final de la temporada. És una decisió que segueix en standby perquè queden incògnites importants per resoldre. La primera, malgrat que es dona per fet als despatxos nobles del club, és si l'equip es classificarà per a la pròxima edició de la Lliga de Campions. No és el mateix oferir el càrrec sabent que l'equip jugarà la màxima competició europea de clubs que fer-ho si no es classifica. Les bones sensacions dels darrers partits han ajudat a calmar les aigües en aquest aspecte.

L'altra gran incògnita és saber amb quin múscul financer es comptarà per afrontar la contractació d'un nou tècnic. A banda de les desviacions pressupostàries per resoldre, se segueix excedit en el fair play. Xavi, en un gest de barcelonisme, va anunciar públicament que renunciarà al sou que li correspondria el curs vinent. La delicada situació econòmica del Barça pràcticament obliga a vendre un pal de paller de l'equip abans del 30 de juny per quadrar el pressupost i solucionar també el relleu a la banqueta. Resoldre el pagament dels 40 milions que no han arribat del fons alemany Libero és una altra patata calenta. En la parcel·la esportiva, si l'equip segueix avançant a la Champions, això també suposaria ingressos per a l'entitat. Hi ha pressupostat, com a mínim, arribar als quarts de final.

Ara bé, per molt que la contractació del nou entrenador estigui aturada, Laporta i Deco han parlat de diversos perfils, tot i que les opcions que fan el pes són limitades. El president té clar que davant la dificultat de fitxar futbolistes destacats, el relleu de Xavi ha de ser un nom que desperti expectatives. I això ja descarta la via interna i més econòmica, que seria promocionar Rafa Márquez, tècnic del filial. "El Rafa està creixent com a entrenador. Ens agrada tenir gent de qualitat dins del club, però s'està formant", va dir Deco. Laporta tampoc és gaire partidari d'aquesta via.

De Zerbi i Flick, pros i contres

Un dels noms que fan més el pes al màxim dirigent blaugrana és el de Roberto De Zerbi, el flamant preparador del Brighton. Sota la direcció de l'italià, de 44 anys, el conjunt anglès és el setè classificat de la Premier. El que més convenç de De Zerbi és la seva aposta desinhibida per un joc de toc i ofensiu. Per exemple, la seva proposta és la que va convèncer Ansu Fati per anar-hi cedit. Si Laporta es planteja la contractació de De Zerbi també és, en bona part, perquè Pep Guardiola li ha parlat molt bé de l'italià. "És un dels tècnics més influents dels últims 20 anys", en va dir a finals de la temporada passada el de Santpedor.

El salari de De Zerbi seria un escull assumible, però el problema és la seva sortida de Brighton. Per fitxar-lo caldria abonar una clàusula que oscil·la entre els 10 i els 15 milions d'euros. "Volem que es quedi amb nosaltres el màxim de temps possible", ha dit aquesta setmana a la BBC el director esportiu de l'entitat anglesa, Paul Barber. L'altre hàndicap de l'italià és que no té experiència en la direcció de vestidor de clubs de primer nivell, amb la gestió d'egos que això comporta.

En canvi, aquest és un dels punts a favor de Hansi Flick. L'alemany, que ha contractat fa poc els serveis de Pini Zahavi –bon amic de Laporta–, estaria predisposat a venir a Barcelona. L'escola alemanya ja fa temps que sedueix el president (també per consell de Guardiola). Flick, que té l'aval dels jugadors que ha entrenat, va guanyar un triplet amb el Bayern, però va fer figa amb la selecció alemanya, que no va passar de la fase de grups al Mundial de Qatar, i va ser destituït. Arribaria al Barça sense haver d'abonar cap clàusula ni traspàs.

Flick seria una rara avis per a la banqueta blaugrana, atès els perfils que l'han ocupat les dues últimes dècades. Tots els tècnics complien els dos o, com a mínim un, d'aquests requisits: haver passat pel club i parlar castellà (o català) amb fluïdesa. Fins i tot Frank Rijkaard, la primera gran aposta de Laporta, es defensava en castellà (com a jugador va estar cedit durant un breu període de temps al Saragossa, en un vestidor on es parlava prominentment en castellà). De Zerbi, per la seva banda, pot atendre qüestions en espanyol, tot i que prefereix respondre en el seu italià nadiu. Mentrestant, el Barça també segueix atent a la situació de Luis Enrique a París.

stats