Polsadors, aliments tallats i més efectius: el Govern i els sindicats de presons arriben a un acord

Després d'una negociació maratoniana han pactat renovar el conveni col·lectiu del personal, encallat des de l'any 2006

4 min
Els companys de la cuinera assassinada a la presó Mas d'Enric

BarcelonaNova treva en el conflicte a les presons. El Govern i la majoria de sindicats (UGT, CCOO, IAC-CATAC i la Intersindical) han arribat aquesta matinada a un acord per desconvocar les vagues previstes per a aquest divendres i per a l'11 de maig. El pacte ha arribat pocs minuts abans de l'inici d'una nova tongada de protestes i després de cinc jornades de negociació entre les parts, l'última de les quals ha sigut maratoniana: han acabat a les cinc de la matinada. Segons ha informat el departament de Justícia en un comunicat, l'acord assolit implica millores laborals i de seguretat en els treballadors penitenciaris per valor d'uns 30 milions d'euros, un paquet de mesures i un nou conveni que ja s'estaven negociant abans de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric.

Per què s'havia de tancar l'acord tant sí com no aquest dijous? La vaga ha sigut un dels condicionants, però, sobretot, el departament de Justícia ha volgut firmar el nou conveni abans de les 00:00 d'aquest divendres, ja que, segons fonts governamentals, s'iniciava el període electoral i els preocupava ser titllats d'electoralistes. Des de les 00:00 fins a les 5 hores s'han concretat alguns punts signats, tot plegat amb la mediació del departament de Treball perquè hi havia una vaga a la cantonada.

Les millores previstes en l'acord es podran pagar encara que hi hagi pressupostos prorrogats perquè els diners ja estaven guardats abans que les negociacions comencessin. Els sindicats han explicat en un comunicat conjunt que tot plegat es recollirà en el primer conveni col·lectiu del personal penitenciari des del 2006, tot i que insisteixen que no donen el conflicte per tancat i no renuncien a noves mobilitzacions en el futur.

Acord "històric"

Segons Justícia, l'acord aconsegueix reforçar el model penitenciari català, basat en la reinserció. “No és un acord per desconvocar una vaga, sinó de més profunditat”, ha afirmat la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, que ha qualificat el pacte “d'històric”. A grans trets, hi haurà millores salarials i de jornada, més mesures de seguretat i més formació per als treballadors. Per exemple, el personal de vigilància farà cicles de sis dies: dos de treball i quatre de descans.

En matèria de seguretat, s'ha acordat la substitució de tots els equips d'intervenció al llarg del 2025, i millores dels sistemes de seguretat amb una nova partida de radiotransmissors i la incorporació de polsadors personals per a tots els treballadors que no duguin radiotransmissor. També es faran formacions de defensa personal a tots els treballadors penitenciaris. Tal com va avançar l'ARA, l'acord també preveu que a partir d'ara s'adquireixin aliments ja tallats o que els ganivets estiguin lligats a les taules amb cadenes per minimitzar els riscos. I una mesura que volien els sindicats i a la qual finalment el Govern ha cedit: no hi haurà interns treballant a les cafeteries (que no vol dir a les cuines), ja que són un espai a l'exterior de les presons que dona servei als funcionaris i els visitants.

Pel que fa a millores laborals, s'ampliarà la borsa de treball en un mínim de 500 efectius, així com futures convocatòries. També hi haurà millores retributives: s'ha acordat un increment del 13% al 22% del complement específic per al personal de règim interior. Aquesta millora pot arribar a augmentar el salari en uns 200 euros mensuals. A banda, també s'ha pactat que les hores extres, les nocturnitats i els caps de setmana es paguin millor.

La millora del complement per al personal d'administració s'ha fixat en el 13%, però s'ha acordat avançar en matèria de comoditats: s'implantarà el teletreball per als empleats d'oficina en les mateixes condicions que la resta de personal de la Generalitat. Altres mesures que preveu l'acord són les polítiques d'igualtat de gènere, la creació d'una escola de formació penitenciària i d'un cos especial de l'àmbit penitenciari. Aquestes dues últimes iniciatives encara s'han d'aterrar i no seran d'aplicació immediata, igual que una darrera demanda dels sindicats: que els vigilants de presó sempre treballin en binomis. El Govern ho ha acceptat, però s'està estudiant com s'aplicarà i en quins escenaris. Ara mateix, la situació a les presons catalanes és de total normalitat.

Una nit tensa en plena campanya

No estava gens clar quin seguiment hauria tingut la vaga convocada per a aquest divendres, ja que dos sindicats de presons se'n van desmarcar (i no han participat de les negociacions) i una part de la plantilla tampoc la secundava. Les presons, doncs, arribaven a aquesta vaga amb una divisió entre plantilla i sindicats. Sobretot, perquè una part dels treballadors considera que no s'ha de negociar amb el Govern fins que dimiteixin la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, per assumir responsabilitats després de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric a mans d'un pres.

Aquesta nit, mentre Justícia i sindicats tancaven el pacte, diferents treballadors de presons han dut a terme una acció al carrer contra Esquerra Republicana, el partit del Govern. Segons ha pogut saber l'ARA, han enganxat cartells amb el lema "Esguerra ho esguerra tot!" en diferents cartells de campanya del partit. "Si Esquerra gira la cara a la realitat, girem la cara a Esquerra", s'hi pot llegir. A més, han criticat l'acord entre els sindicats i el Govern. En una piulada a les xarxes socials els han acusat d'actuar amb "nocturnitat i traïdoria" i han avisat que ningú havia demanat un nou conveni laboral: "El que cal són dimissions i seguretat", han indicat.

L'acció dels funcionaris de presons
L'acció dels funcionaris de presons
stats