Mas d’Enric endureix la normativa per assignar feines als presos

La presó avaluarà amb un informe de seguretat els riscos de cada intern

ARA
2 min
Barren l'accés a la penitencieria de Mas d'Enric.

BarcelonaCanvis rellevants en la política de seguretat de la presó de Mas d’Enric després del tràgic assassinat de la cuinera del centre a mans d’un pres que treballava amb ella, ara fa dos mesos i mig. Dilluns, la direcció de la presó ubicada al Catllar (Tarragonès) va aprovar una normativa interna que regula les ocupacions laborals dels interns i que ja ha entrat en funcionament aquest dimarts. Una de les principals novetats és que s’han classificat les destinacions laborals en quatre nivells de seguretat segons el risc. Així, la majoria de les feines a la cuina, la fleca o en zones de càrrega i descàrrega seran de risc molt alt. Altres tasques menors a la cuina seran de risc alt, així com les tasques a la bugaderia, a la botiga o al poliesportiu. La majoria dels tallers estan classificats com a risc mitjà, segons informa l’ACN.

La norma també reforça els criteris que marquen si un pres pot entrar a treballar en una destinació introduint un nou element, un informe de seguretat preliminar que elaborarà la Unitat de Seguretat Interior i que avaluarà el perfil de l’intern i el risc de la feina a la qual vol accedir. Després, l’equip multidisciplinari, format pels treballadors que tracten els interns en el seu dia a dia, rebrà l’informe i n’elevarà un altre a la Junta de Tractament –que es reuneix setmanalment– perquè faci una proposta al Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa que gestiona les tasques a la presó. 

En tot aquest procés es continuarà tenint en compte una eina d’ajuda clau de què disposen els equips de tractament, el RisCanvi, un algoritme que calcula les probabilitats que un pres reincideixi. Dilluns, l’ARA va revelar que a Mas d’Enric no es va seguir correctament el protocol quan no es va fer un nou test RisCanvi al pres que va acabar assassinant la cuinera després d’una agressió a un altre intern quatre mesos abans del crim. La Núria és la primera treballadora d’una presó morta a mans d’un pres de la història penitenciària catalana, i aquest cas ha provocat la implementació de més mesures de seguretat, com les que s’han materialitzat aquest dimarts a Mas d’Enric. Per exemple, ara els presos que cometin una falta disciplinària molt greu poden ser apartats de qualsevol lloc de feina fins a tres mesos. Fins ara, la sanció era d’un mes. També s’intensificarà el control dels presos que es troben en primer grau. 

Aquestes mesures arriben després de la destitució del director de la presó i també de la reubicació dels presos que eren a la cuina i havien estat condemnats per delictes de sang. Sindicats i Govern també van pactar un paquet de mesures de seguretat noves, com que el menjar ja arribi tallat o que els ganivets estiguin ancorats a les taules.

stats