Justícia reubica l'exdirector de Mas d'Enric com a analista de seguretat de les presons

El Govern nomena Carles López Grippa nou director del centre penitenciari de Tarragona

4 min
El centre penitenciari de Mas d'Enric

BarcelonaFrancesc Romero, fins fa dues setmanes director de la presó de Mas d'Enric, va ser rellevat a petició pròpia després de l'assassinat de la cuinera del centre penitenciari en mans d'un pres. De moment és l'únic relleu que hi ha hagut al departament de Justícia des d'aquests fets. Ara la conselleria ja ha escollit quin és el nou destí de Romero i qui liderarà la presó de Tarragona. El fins ara director de Mas d'Enric assumirà funcions tècniques a l’àrea d’Informació i Seguretat de la secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. És a dir, se centrarà en l'àmbit de l'anàlisi i la informació en qüestions relacionades amb la seguretat a les presons catalanes; un càrrec sense funcions executives, segons fonts del departament. El seu antic càrrec l'ocuparà Carles López Grippa, que des del 2015 dirigeix el Centre Obert de Tarragona i que ja havia rellevat Romero abans. Tots dos fa més de tres dècades que treballen en el sector penitenciari.

Fonts de Justícia apunten que el nou càrrec de Romero respon a la seva llarga trajectòria a les presons catalanes, sovint vinculada en l'àmbit de la seguretat. Tot i que en un principi el departament ha apuntat que Romero seria coordinador d'aquesta àrea, després ha rectificat dient que no en serà el cap i que tindrà funcions tècniques i d'anàlisi. Des de l'any 2005 era el director de la presó de Tarragona (Justícia qualifica la seva gestió "d'excel·lent" tot i l'abrupte final) i abans ja havia ocupat posicions directives a les presons de Ponent i Tarragona. Ara farà tasques, sobretot, en l'àmbit intern i com a tècnic. Les seves funcions passaran, per exemple, per relacionar-se amb els Mossos d'Esquadra quan hi hagi conflictes espinosos a les presons i també l'obertura d'investigacions internes. Fonts dels sindicats critiquen aquesta decisió: no entenen per què va abandonar Mas d'Enric per un conflicte amb la seguretat i ara tindrà una nova feina relacionada amb el mateix àmbit: "Estem de conya o això és una provocació contínua?", ha publicat CSIF a les xarxes socials.

Precisament va ser el cessament de Francesc Romero el que va propiciar un primer acostament entre Justícia i els sindicats de presons. La distensió es va traduir en una primera reunió en què es van acordar dues taules de treball: una per negociar les condicions econòmiques dels treballadors i una altra per a les mesures de seguretat. Aquesta última taula es va reunir dijous passat i no va acabar d'anar bé. A primera hora els funcionaris de presons van avisar tant els sindicats com el Govern que no estaven d'acord amb la negociació bloquejant els accessos de les presons de Brians 1 i 2. Unes hores després, els sindicats majoritaris es van aixecar de la taula de la trobada abans d'hora per criticar que l'executiu no els havia entregat cap paquet de mesures urgents. La treva s'havia acabat, i no ha tornat aquest dimarts: hi havia prevista la primera reunió de la taula per negociar les condicions econòmiques i, tal com ha avançat l’ARA, els sindicats han comunicat internament en les últimes hores que no hi anirien. A les deu, doncs, la trobada no s’ha fet. Sí que han acudit fins a les portes de la conselleria una trentena de funcionaris per reclamar la dimissió de la consellera Ubasart.

Una trentena de funcionaris de presons es concentren davant del departament de Justícia per demanar la dimissió d’Ubasart i Calderó

"CCOO no seurem a la reunió per l'acord de condicions laborals que l'administració ha convocat per dimarts. L’administració no ens ha facilitat cap proposta dins el termini i en la forma escaient, i creiem que s'han d'adoptar mesures de seguretat urgents i immediates", ha comunicat internament Comissions. També ho ha fet la UGT: "És prioritari implementar mesures destinades a la nostra protecció". I tampoc hi seran la Intersindical, ni CATAC ni CSIF, tal com ha pogut comprovar l'ARA. L'escenari de la negociació, doncs, torna al terreny de les plantades, una dinàmica que es va seguir durant dues setmanes després de l'assassinat de Mas d'Enric i que no va acabar fins al cessament del director d'aquesta presó.

"No hi ha altra sortida que Ubasart dimissió"

La reunió estava prevista a la seu del departament de Justícia, al districte administratiu, a les 10 h, i els funcionaris de presons han convocat una protesta a l'entrada de l'edifici no només contra la conselleria, sinó també contra els seus sindicats. La plantada d’avui dels sindicats, però, ha sigut ben valorada per la plantilla: “Felicitem els sindicats, es posicionen on no havien d’haver sortit mai. No hi ha altra sortida que Ubasart dimissió”, ha afirmat un dels representants de la plantilla, i ha afegit que “la dignitat no es negocia” i ha criticat que el Govern fins ara només hagi donat “carpetes buides”.

Els pocs avenços en la negociació i la pressió de la plantilla, que posa la dimissió de la consellera, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, com a condició per parlar, han fet que la reunió d'aquest dimarts no s'acabi celebrant. En el cas dels sindicats, les condicions depenen de cada organització, però totes tenen en comú que Justícia ha de posar en marxa un pla urgent de mesures de seguretat (alguns sindicats com CSIF demanen la implementació dels aerosols) i critiquen que fins ara no han rebut cap proposta d'aplicació immediata.

De moment ni els sindicats ni la plantilla es mostren satisfets amb les mesures que ha implementat Justícia. La setmana passada, per exemple, la conselleria va explicar que havia apartat 15 presos condemnats per delictes de sang de la cuina de Mas d'Enric després que així ho decidís la junta de tractament. La presó de Tarragona va seguir els passos de Lledoners i Ponent, que ja van prendre aquesta decisió fa dues setmanes. Previsiblement, tots els centres penitenciaris ho aniran fent en els dies vinents. En paral·lel, el departament està treballant en una nova circular que fixarà uns nous criteris perquè els presos puguin treballar a les presons.

stats