"Decebedora" i en secret: sindicats i Justícia es reuneixen per primer cop per la crisi a les presons

Els treballadors critiquen la trobada i continuaran exigint dimissions mobilitzant-se

2 min
Funcionaris de presons manifestant-se a Brians 2.

BarcelonaLa reunió d'aquest dimarts, la primera entre els sindicats de presons i el departament de Justícia des de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric a mans d'un intern, s'havia mantingut en secret. Tant que ni la mateixa plantilla, segons fonts dels funcionaris dels centres penitenciaris, ho sabia. Després que durant tres setmanes els sindicats hagin plantat sistemàticament la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, i només hagin accedit a reunir-se amb la vicepresidenta, Laura Vilagrà, el relleu del director de Mas d'Enric va significar un punt d'inflexió. El canvi s'ha materialitzat aquest dimarts, quan a les 9.30 h els representants dels treballadors han entrat per la porta de la seu del departament i s'han trobat amb el secretari general de Justícia, Jordi Martinoy, i representants de la secretaria d’Administració i Funció Pública.

Amb aquesta trobada s'han trencat tres setmanes consecutives d'incomunicació enmig d'una crisi sense precedents a les presons. Els sindicats continuen vetant la presència d'Ubasart i Calderó a les reunions, de qui demanen la dimissió, però la reunió d'aquest dimarts ha sigut un primer pas per destensar la situació. La reunió, segons fonts sindicals, ha durat una hora i ha sigut "decebedora" perquè l'executiu no ha volgut entrar en dimissions ni en mesures immediates com atorgar-los la condició d'agents de l'autoritat. Ara bé, hi ha hagut acords; principalment el de continuar parlant.

Sindicats i Justícia han acordat dues taules de treball: una per tractar les qüestions relacionades amb la seguretat a les presons i una altra sobre una millora de les condicions laborals dels funcionaris, seguint les converses que ja estaven obertes abans de l'assassinat. De moment, segons ha pogut saber l'ARA, aquest dijous es reunirà per primer cop la taula de treball sobre seguretat.

La plantilla ho critica

Aquesta trobada no ha sigut vista amb bons ulls per una part de la plantilla. "Els sindicats van per una banda i la plantilla per una altra", avisen fonts dels treballadors. De fet, la majoria de les protestes que van bloquejar durant diversos dies algunes presons catalanes no van sortir dels sindicats, sinó de la plantilla, que avisa que continuarà mobilitzant-se. De fet, dijous que ve es manifestaran a Madrid (ja hi ha sis busos tancats) i estan preparant més accions. També han enviat una enquesta a tots els funcionaris, a la qual ha tingut accés aquest diari, en què pregunten si estan d'acord amb continuar amb les mobilitzacions i amb mantenir la petició de dimissions.

"És evident que els sindicats són legítims negociadors de la plantilla. Però en aquest escenari, la plantilla continua mobilitzada i exigint dimissions", avisen fonts dels funcionaris. De fet, els mateixos sindicats admeten que en la reunió no poden garantir que no hi haurà nous bloquejos a les presons perquè no depèn d'ells. Per la seva banda, la plantilla critica que s'hagin reunit amb un representant de Justícia. "No té sentit reunir-se amb algú a qui exigeixes la dimissió del seu cap", conclouen.

stats