Justícia relleva el director de Mas d'Enric després de l'assassinat de la cuinera

Els sindicats obren la porta a negociar després del cessament, però mantenen la pressió i convoquen dues jornades de vaga el 26 d'abril i l'11 de maig

3 min
Funcionaris penitenciaris es concentren davant de la presó de Mas d'Enric per protestar contra la mort d'una treballadora

BarcelonaJustícia mou fitxa dues setmanes després de l'assassinat de la Núria, la cuinera de Mas d'Enric, i relleva el director d'aquest centre penitenciari, Paco Romero. Tot i que fins ara el departament que lidera Gemma Ubasart havia descartat dimissions o cessaments arran del crim, finalment ha pres una decisió en la línia del que exigien els sindicats per obrir el diàleg amb el Govern. Fonts del departament deixen clar que la mesura no vol fer responsable Romero del que va passar al centre del Catllar, però admeten que amb el relleu es busca un "punt d'inflexió" de cara a resoldre la crisi a les presons. De moment, però, fons de la conselleria descarten nous canvis.

La decisió arriba després que la mateixa consellera comparegués al Parlament i assegurés que tots els informes feien difícilment previsible l'assassinat de la treballadora del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE). Unes explicacions que no van ser suficients per als representants dels treballadors penitenciaris, que continuaven demanant que s'assumissin responsabilitats. En un comunicat, Justícia ha explicat que Romero ha estat rellevat de forma "consensuada" i després que posés a disposició el seu càrrec, amb el convenciment que "cal encarar una nova etapa al centre després de la crisi viscuda en els últims dies".

En el comunicat, el departament lloa la "gestió excel·lent" de qui ha estat responsable de Mas d'Enric des del 2015 i explica que a partir d'ara assumirà "noves responsabilitats directives". Segons fonts de Justícia, de fet, Romero feia temps que havia demanat un trasllat i no es descarta que acabi com a director d'un altre centre penitenciari. En els pròxims dies es farà oficial el nom de la persona que el substituirà al capdavant de la presó tarragonina.

Inicialment, fonts sindicals explicaven a l'ARA que estaven valorant si es reunien amb Justícia després del cessament de Romero. Finalment, han emès un comunicat conjunt en què accepten el canvi de direcció com un primer reconeixement públic del Govern d'assumir la seva responsabilitat i, tot i que creuen que no n'hi ha prou, estan oberts a negociar per primer cop des de l'inici de la crisi. "S'ha sacrificat un peó amb la finalitat de protegir figures més rellevants", han remarcat els representants dels treballadors, que descarten reunir-se amb la consellera i amb el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, perquè creuen que l'Executiu català actua amb objectius electorals. Tanmateix, veuen amb bons ulls seure's amb "representants vàlids" per abordar l'escenari actual i també la millora de les mesures de seguretat.

Les accions de pressió, però, es mantenen. Els sindicats UGT, CCOO, CSIF, IAC-Catac, Intersindical i ACAIP han convocat una vaga pels dies 26 d'abril i 11 de maig, coincidint amb l’inici de la campanya electoral i la jornada de reflexió. A més, faran una concentració el 5 de maig a un lloc encara per concretar i d'altres que anunciaran més endavant.

De fet, aquest dimecres han continuat amb les mobilitzacions dels treballadors de presons com a mesura de pressió i com a "avís" a la conselleria que el conflicte continua enquistat: durant mitja hora, entre les 6.45 h i les 7.15 h, han tallat els accessos a Quatre Camins. Pel que fa als funcionaris, l'associació Marea Blava ha anunciat que participaran en una manifestació l'11 d'abril a Madrid, convocada per funcionaris de presons de la capital espanyola, i que es posaran autocars que sortiran des de quatre centres catalans: Mas d'Enric, Ponent, Quatre Camins i Brians. Segons expliquen, la idea és que s'hi sumin treballadors de tots els centres i que prop del 80% de la plantilla de funcionaris protestin sota el lema conjunt "Sense seguretat no hi ha reinserció" i "Tots som Núria".

En el mateix comunicat d'aquest dimecres, Justícia recorda les altres mesures aplicades en les dues últimes setmanes davant les demandes de major seguretat per als treballadors als centres penitenciaris. Entre d'altres, el reforç de la vigilància en els tallers i cuines del CIRE, la dotació de dispositius de comunicació i emergència a tot el personal i el reforç també del personal al servei de cuina. "També es revisaran els llocs de feina, avaluant necessitats i mancances en matèria de seguretat i es farà formació en protocols de seguretat als centres penitenciaris al personal CIRE", s'afegeix.

stats