Societat 05/10/2020

Identifiquen dos marcadors de dany cardíac que poden ajudar a preveure un risc més alt en pacients amb covid

Investigadors i metges de l'Hospital del Mar i del CIBERESP participen en l'estudi que permetria avançar-se en el tractament de malalts greus

Ara
2 min
Una analítica de sang permetria seleccionar els pacients amb més risc quan ingressin a l'hospital

BarcelonaUna investigació liderada per l'Hospital del Mar ha identificat dos marcadors de dany cardíac que poden funcionar com a elements per al diagnòstic d'un risc més alt en pacients amb covid, cosa que permetria optimitzar els tractaments al avançar-se a les probables complicacions. Al llarg de la investigació, metges del servei de cardiologia de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) han analitzat dades de 872 pacients diagnosticats amb covid-19 entre el 27 de febrer i el 7 d'abril i en 651 es van fer anàlisis dels dos marcadors –la proteïna troponina-7 i el pèptid matriurètic cerebral–. El 34,6% i el 36,2% presentaven nivells elevats en sang d'aquests marcadors, respectivament.

El treball, publicat a la Revista Espanyola de Cardiologia i recollit per l'ACN, ha buscat validar si dos indicadors de sang en dany cardíac, la proteïna troponina-T i el pèptid natriurètic cerebral, podien ser utilitzats com a predictors de risc en aquests pacients.

La cap del servei de cardiologia de l'Hospital del Mar i líder de la investigació, Beatriz Vaquerizo, ha apuntat que, en cas de rebrot, mitjançant una simple analítica en sang feta en el moment de l'ingrés dels pacients, aquests marcadors cardíacs "permetrien seleccionar els pacients amb més risc de complicacions i, per tant, es podria optimitzar de manera precoç l'estratègia terapèutica". Això permetria avançar diagnòstic de pacients amb risc de complicacions i de necessitat de ventilació mecànica.

L'estudi revela que el percentatge de mortalitat i de necessitat de ventilació mecànica en els pacients que presentaven aquestes xifres elevades dels marcadors eren molt més elevats que en els que no en presentaven. En el cas de la troponina-T, del 39,1%, respecte només al 9,1% en els que no les tenien tan altes; i en el de NT-proBNP del 42,6% respecte al 6,8%. "Això mostra la capacitat d'aquests dos marcadors d'identificar els pacients que tindran una pitjor evolució del covid-19", apunta Vaquerizo.

D'altra banda, aquests pacients presentaven una pitjor evolució en altres aspectes. El 62% van necessitar algun tipus d'ajuda per respirar i un 7% ventilació mecànica. La seva hospitalització va ser de nou dies i un 12% van morir. Els pacients amb símptomes menys severs o que van poder ser tractats a domicili no presentaven dany cardíac, per la qual cosa els investigadors dedueixen que es tracta d'un element important en el pronòstic del pacient i a l'hora d'iniciar el tractament.

Una quarta part dels que van necessitar hospitalització, però no suport ventilatori, patien dany cardíac, xifra que s'eleva a un terç en els que sí que van necessitar suport ventilatori però no ventilació mecànica i a la meitat en els que sí que en van necessitar. Més del 80% dels que van morir en presentaven.

stats