Societat 16/02/2016

El Govern començarà a recaptar l'impost sobre pisos buits el proper 1 de març

El tribut aportarà uns ingressos anuals d'uns 8 milions d'euros, que es destinaran a comprar pisos per a lloguer social

Ara
2 min
El mapa dels pisos buits a Catalunya en mans dels bancs, per comarques

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts el reglament que desenvolupa la llei de l'impost sobre els habitatges buits, aprovada el juliol de l'any passat. El nou tribut es començarà a recaptar el proper 1 de març. "Un de cada quatre pisos buits està ocupat de forma il·legal", ha assegurat la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs.

L'impost l'hauran de pagar les entitats financeres i els grans tenidors de pisos desocupats de manera permanent durant més de dos anys sense una causa justificada. L'impost que hauran de pagar es calcularà en funció dels metres quadrats de superfície útil que tingui l'habitatge. El tipus de gravamen serà de 10 euros el metre quadrat per a superfícies d'entre 0 i 5.000 metres quadrats; de 15 euros el metre quadrat per a superfícies d'entre 5.000 i 20.000 metres; de 20 euros, entre 20.000 i 40.000, i de 30 euros a partir de 40.000 metres quadrats.

La Generalitat preveu que el tribut aporti uns ingressos anuals d'uns 8 milions d'euros a l'any. Amb aquests diners el Govern pretén adquirir uns 150 pisos per a lloguer social. El tribut s'aplicarà a 8.300 pisos buits a 72 municipis.

Segons el cens d’habitatges buits que centralitza l’ Agència de l'Habitatge de Catalunya, els bancs tenen en propietat uns 47.000 habitatges. D'aquests, uns 15.000 estan en condició d'habitabilitat, i la resta es distribueixen entre els que estan ocupats irregularment, els que necessiten una reforma o altres en què no queda clar si hi viu algú.

El tribut no afectarà les entitats del tercer sector de la xarxa d'habitatges d'inserció ni les entitats inscrites al registre d'entitats i establiments de serveis socials. Tampoc s'aplicarà a habitatges protegits de qualificació oficial vigent, habitatges situats en zones d'escassa demanda acreditada, als posats a disposició de programes socials d'habitatge o als apartaments turístics.

El text defineix l'objecte de tributació com el parc d'habitatges de què és titular el contribuent el 31 de desembre de cada any. També hauran de pagar l'impost les persones jurídiques titulars d'un dret d'usdefruit, d'un dret de superfície o de qualsevol altre dret real que atorgui la facultat d'explotació econòmica de l'habitatge.

Un de cada quatre habitatges buits està ocupat il·legalment

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha especificat que l'Agència Catalana de l'Habitatge té 922 pisos buits. D'aquests, 1 de cada 4 està ocupat de forma il·legal, 2 de cada quatre estan en procés de rehabilitació o rehabilitant-se i el quart està en una situació entre un lloguer i un altre o bé està en reserva per afrontar situacions d'emergència.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge ha presentat al consell executiu l'informe de balanç sobre les actuacions realitzades pel Govern en matèria d'habitatge de 2015. Durant l'any passat, es van desplegar un total de 48.659 actuacions per evitar la pèrdua d'habitatges per valor de 85,1 milions d'euros, un 29,5% més que el 2014. Aquests ajuts i els 25.130 habitatges destinats per la Generalitat a polítiques socials han permès al Govern donar suport al llarg de 2015 a 73.779 famílies a través de les diferents línies de treball en matèria d'habitatge, un 50% més que el 2014.

stats