Societat 01/07/2014

José Jerónimo Navas Palacios: “Els metges es resisteixen a treballar de tarda i els pacients s’acumulen”

L.b.
1 min
Navas és gerent de la Vall d’Hebron des del 2012.

BarcelonaEl gerent de la Vall d’Hebron ha lluitat aquests dies amb el col·lapse de les urgències a l’hospital.

Què ha passat?

Hi ha hagut un pic d’activitat en tots els centres. Si en el període hivernal rebem 290 urgències diàries i la resta de l’any estem per sota de 260, aquests dies n’hem rebut 285. I ja no hi havia el dispositiu d’hivern, quan hi ha més llits de drenatge.

Per què no s’han obert més llits?

S’han anat ubicant en els llits que hi havia. Obrir llits no es fa d’un dia per l’altre. Es creia que era un pic controlable però ha durat tres setmanes. Avui [per ahir] la situació ja era normal. Estarem atents perquè no es torni a produir i per això hem activat l’organització del pla d’hivern.

Quants llits es tancaran a l’estiu?

El tancament de llits va lligat al de quiròfans. Entre el juliol i el setembre es tancaran entre el 7% i el 22% de llits i entre 5 i 11 dels 23 quiròfans. Se’n tanquen menys que l’any passat.

Per què ha fallat el pla de millora de les urgències?

Han fallat tres dels quinze objectius que ens vam marcar. I un és que no hem adequat la capacitat de resolució del matí i de la tarda a la demanda. Vénen els mateixos pacients però tenim menys metges perquè es resisteixen a treballar de tarda. I els pacients s’acumulen per l’endemà. Les solucions han de centrar-se en els pacients i no en l’horari que triïn els professionals. També volem potenciar les altes abans de 12 hores i reduir l’estada mitjana dels serveis on és elevada.

stats