Tribunals
Societat Justícia 08/02/2022

Un comandament dels Mossos carrega contra la unitat d'assumptes interns pel cas Macedònia

El subinspector de l'àrea d'investigació criminal, que va estar investigat en el cas, defensa la innocència de l'únic mosso que ha sigut jutjat

3 min
El subinspector Antoni Salleras durant la seva declaració al judici del cas Macedònia

BarcelonaEn cossos tan jerarquitzats com els policials no és habitual sentir un comandament qüestionant la feina d'una altra unitat del seu mateix cos. Però això és el que ha fet aquest dimarts el subinspector responsable de la lluita contra el crim organitzat dels Mossos d'Esquadra, Antoni Salleras, a l'hora de parlar de l'informe de la Divisió d'Assumptes Interns dels Mossos (DAI) que va justificar que s'investigués un agent del cos acusat de protegir narcotraficants. "És un atestat que no resisteix la més mínima anàlisi objectiva", ha subratllat el subinspector, que declarava com a testimoni en el marc del judici pel cas Macedònia. Es tracta d'una trama de narcotràfic i corrupció policial que va arribar a tenir en el punt de mira el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, per la seva relació amb un confident policial, Manuel Gutiérrez-Carbajo, a qui la Fiscalia considera el cap de la banda de traficants jutjada.

Trapero no va arribar a estar mai investigat en la causa, al contrari que Salleras, que en l'època dels fets era el seu subordinat. Durant vuit anys el jutge va mantenir-lo a ell i a la seva unitat sota lupa, precisament arran de la relació amb aquest confident. Finalment, però, el seu cas es va arxivar. Durant la seva declaració testifical, el subinspector ha defensat la innocència de l'únic mosso que queda processat pel cas, José Ranea. Ha explicat que aquest agent, per la seva feina, tenia relació amb diversos informadors, però l'ha exculpat de facilitar-los informació confidencial.

Segons el subinspector, la DAI va basar el seu informe contra Ranea en dos elements: una conversa intervinguda a un narcotraficant i un seguiment a dos delinqüents més que es van citar en un restaurant amb aquest mosso. Salleras ha volgut desmuntar aquests dos indicis. D'una banda, ha assegurat que Ranea no podia ser el "jefazo" a qui es referia el narcotraficant que tenia el telèfon punxat perquè tenia un rang molt inferior. De l'altra, ha afirmat que Afers Interns "va obviar" que la trobada de Ranea amb els delinqüents era una reunió entre policies i confidents.

"És un atestat que no resisteix la més mínima anàlisi objectiva", ha conclòs Salleras a preguntes de l'advocat Josep Maria Fuster Fabra, que defensa Ranea. Després de sentir aquesta frase, el lletrat ha deixat anar: "Bua!", seguit d'un silenci, abans de continuar amb l'interrogatori perquè les paraules del subinspector no passessin desapercebudes al tribunal.

La relació amb el jutge, "esquerdada"

El subinspector tampoc no ha estalviat les crítiques al jutge que va portar la investigació del cas Macedònia, el titular del jutjat número 1 de Barcelona, Joaquin Aguirre. Inicialment, aquest magistrat va confiar la instrucció a la Guàrdia Civil, però després va traspassar el cas als Mossos d'Esquadra perquè "tenia la convicció" que dins del cos armat hi havia "elements corruptes". Segons Salleras, la relació dels Mossos amb el magistrat també es va "esquerdar" quan el jutge els va demanar que investiguessin una unitat de la Guàrdia Civil.

Salleras ha dit que tant Trapero com ell es van negar a entregar-li un informe relacionant guàrdies civils i narcotraficants perquè "no tenien indicis" d'aquesta suposada connivència. "Senyoria, no podem mentir en un atestat, no podem sol·licitar alguna cosa que no existeix", ha assegurat que va dir al jutge, que va reaccionar malament. "Es va enfadar molt, va dir que la policia li havia de fer cas".

A partir d'aquell moment, el jutge va començar a desconfiar també dels Mossos, a qui va acabar apartant del cas. Després va imputar Salleras i els membres de la seva unitat per haver-li ocultat proves i va escorcollar la seu d'Egara. Un informe del sindicat ultra Manos Limpias detallava les múltiples trucades de Trapero, Salleras i altres policies amb Carbajo, a qui la Fiscalia situa al capdavant de la banda de narcos jutjada.

Salleras ha explicat al judici que Carbajo feia temps que era confident dels Mossos. Trapero hi va contactar per "ordre" de la Fiscalia Anticorrupció i es va convertir en un testimoni clau per als Mossos en la causa de corrupció policial contra els prostíbuls Riviera i Saratoga de Castelldefels. Segons el subinspector dels Mossos, el jutge del cas Macedònia va saber "des del primer moment" que era un confident i que podia aparèixer a la causa per la seva relació amb altres delinqüents. El subinspector ha assegurat que no tenia proves que Carbajo trafiqués amb drogues. El confident s'enfronta a onze anys de presó i Ranea a deu i mig. Trapero també ha de declarar al judici com a testimoni.

stats