Societat 22/02/2019

Vuit anys després, arxiven el cas dels Mossos acusats de protegir narcotraficants

El jutge investigava la unitat que abans dirigia Trapero però la fiscalia no hi veia proves

Montse Riart
2 min
El jutge Joaquín Aguirre, a la porta del complex Egara dels Mossos d'Esquadra, escorcollat per ordre seva amb la Policia Nacional espanyola / EFE

BarcelonaEl jutge d'instrucció número 1 de Barcelona ha arxivat la investigació oberta fa més de vuit anys contra agents i comandaments dels Mossos d'Esquadra, dels quals sospitava que haurien encobert narcotraficants, segons han confirmat fonts judicials a l'ARA. Es tracta de l'anomenat 'cas Macedònia', que implicava la unitat del cos que fins fa uns anys liderava el major dels Mossos Josep Lluís Trapero. Un dels investigats era l'excap de la divisió d'investigació, el subinspector Antoni Salleras.

El cas implicava també agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil, que a poc a poc van anar arxivant-se i ara havia quedat reduït únicament a aquests agents dels Mossos. Inicialment la Fiscalia va liderar la investigació, però després es va fer enrere també per falta de proves. Fa pocs dies el jutge va tancar el cas i va processar els agents, però la Fiscalia creu que no se'ls ha de jutjar i ha demanat l'arxiu. Com que l'altra acusació –que era el sindicat Manos Limpias, que està en fase de liquidació– tampoc ha presentat escrit d'acusació, el jutge ha acabat arxivant el cas.

Falta de proves

Als agents implicats els acusaven d'ocultar una part d'informació que tenien sobre un cas que implicava nacrotraficants i de manipular unes transcripcions d'escoltes telefòniques per protegir un confident policial. El jutge del cas va arribar a escorcollar la seu dels Mossos per buscar proves del cas. Finalment, el fiscal anticorrupció va demanar l'arxiu del cas perquè no veia "indicis racionals" sobre l'acusació contra els agents, però l'Audiència de Barcelona va decidir mantenir la investigació oberta.

Després d'aquest moment, la Fiscalia havia mantingut un perfil baix en el cas i havia demanat en altres ocasions l'arxiu de la causa. A finals de l'any passat l'Audiència de Barcelona va avalar la decisió del jutge de processar els agents, però com que cap de les dues acusacions ha demanat jutjar-los, finalment el magistrat s'ha vist obligat a tancar la investigació.

stats