Violència sexual
Societat Justícia 03/10/2023

Les víctimes del professor de bateria de Quart: "Em sentia atrapat i no sabia com sortir-ne, era el meu ídol"

Les acusacions demanen entre 43 i 48 anys de presó per a l'acusat per forçar alumnes majors i menors d’edat

3 min
El professor de bateria de Quart que s'enfronta a 48 anys de presó, aquest matí a l'inici del judici a l'Audiència de Girona

GironaLa primera denúncia es va presentar fa més de tres anys, al març el judici es va haver d'anul·lar per la vaga de lletrats del passat mes de febrer. Finalment, aquest dimarts ha començat el judici contra el professor de bateria de Quart per abusar sexualment (en el moment dels fets aquest delicte que ara s'engloba dins les agressions sexuals encara estava vigent) de diversos alumnes durant anys. Les víctimes, algunes menors d’edat en el moment dels fets, denuncien un patró de conducta delictiva que, entre 2009 i 2020, es va repetir a les classes particulars del professor, al soterrani de casa seva: Brull generava un clima de confiança amb els alumnes i els feia sentir especials, amb regals, descomptes i missatges d'afecte, amb l'objectiu de traspassar les fronteres de la intimitat sense resistència. Expliquen que els feia petons, tocaments i massatges sense roba, fins a arribar també al punt de la masturbació, fel·lacions i, en un dels casos, penetració anal. La Fiscalia demana 43 anys de presó i l’acusació particular, 48, ja que hi suma l’agreujant d’exhibició de pornografia.  

El judici respon a la denúncia de 5 joves i una sisena demanda, que finalment ha quedat invalidada atès que els fets han prescrit. El col·lectiu de víctimes declara que els casos processats representen “la punta de l’iceberg" d’un delicte que podria afectar un centenar de persones. Molts joves s'han posat en contacte amb el grup de suport, però no han pogut denunciar perquè ha passat el període màxim fixat per la llei o perquè prefereixen mantenir l'anonimat, sobretot els que encara avui són menors. "Per al grup de víctimes, després de molts mesos de patiment, ja és una victòria que se celebri el judici, perquè el fet que l’acusat escolti el relat de les víctimes i hagi de donar explicacions és un pas important per a la reparació del mal”, diu Benet Salellas, advocat de l’acusació.

Durant la primera sessió del judici s’han sentit les versions de les víctimes, sustentades en testimonis propers als afectats que reforcen la seva versió. El primer denunciant va començar a anar a classes amb Josep Brull el 2006, quan tenia 18 anys. En el seu cas només es jutja si el va obligar a fer-li una fel·lació el 2009, perquè la resta de fets denunciats han prescrit. "El professor donava molta prioritat a establir un vincle amb l'alumne, era molt carinyós, et feia petons a l'entrar cada dia a classe i tenia la sala plena de fotografies dels alumnes", ha explicat. I continua: "Un dia que estava cansat em va proposar de fer-me un massatge i a partir d’aquí es van anar repetint els tocaments cada vegada amb contingut més sexual". "No m'ho creia, em sentia atrapat en una relació sense saber com sortir-ne, perquè era el meu ídol i jo volia triomfar tocant la bateria", conclou. També explica que el professor repetia expressions com "estic enamorat de tu, si fossis una dona estaríem tot el dia follant", o "ets el fill que no he tingut mai".

El consentiment, l'estratègia de la defensa

La defensa de Jordi Brull, encarregada al bufet de Carles Monguilod, conscient que alguns dels denunciats eren majors d'edat en el moment dels fets, ha intentat fer valer que hi havia consentiment mutu, al·legant que els joves mai es van negar explícitament a les conductes sexuals que proposava el mestre. Les preguntes de la defensa als denunciants insisteixen en el fet que si demanaven al professor que parés aquest s'aturava, i que els alumnes van continuar anant a classe tot sabent el tipus de pràctiques que hi feien. La defensa, que demana l'absolució de Brull, ha continuat utilitzant la mateixa estratègia sobre els límits del consentiment amb els denunciants que eren menors d'edat en el moment de les relacions sexuals.

La versió de la resta de víctimes denunciants que han declarat a l'audiència gironina repeteix el mateix tipus d'experiències. "Un dia abans de fer 16 anys, després de mesos fent-me tocaments i bromes de caràcter sexual, em va baixar els pantalons, em va masturbar i em va demanar que ejaculés per a ell", ha relatat un jove que el 2017 va escriure una carta al professor després d'assimilar que havia estat víctima d'abusos: "Es va alterar molt, em deia que es volia suïcidar i es va presentar a casa meva reconeixent tots els fets i demanant-me ajuda".

El cas més extrem és el d'un altre jove que ha demanat mantenir l'anonimat i fer la declaració a porta tancada. En la seva denúncia hi consten també penetracions anals. El col·lectiu de víctimes feia anys que no es trobava cara a cara amb el professor, que ha entrat a l'Audiència de Girona mentre es llegia el manifest de suport al judici, entre insults durs i enrabiats del grup de suport als denunciants.

stats