Medi ambient

La llei espanyola de residus preveu que els restaurants ofereixin aigua de l'aixeta de manera gratuïta

La normativa arriba al Senat amb la desaparició del cànon català

2 min
Planta de reciclatge de plastic del Centre de Tractament de Residus Municipals de Gava

MADRIDEls bars i els restaurants d'Espanya hauran d'oferir aigua de l'aixeta de manera gratuïta si així ho demanen els clients. Aquest canvi normatiu es recull a la llei estatal de residus i sòls contaminants, que arribarà al Senat la setmana que ve, després que aquest dijous el dictamen l'hagi aprovat la majoria de la cambra baixa, en particular gràcies a l'abstenció del PP. En concret, aquesta mesura de caràcter ambiental obligarà els establiments de l'hostaleria i la restauració a oferir als clients la possibilitat de consumir aigua no envasada de manera gratuïta. De fet, l'opció haurà de ser complementària a l'oferta d'aigua embotellada que pugui fer l'establiment.

Fins ara només algunes comunitats autònomes tenien regulada aquesta opció: les Balears, Navarra o Andalusia. De fet, això no és una anomalia a la majoria de països europeus. Fins ara, però, Espanya no havia fet els deures en aquest sentit perquè no havia transposat la normativa comunitària europea en matèria de residus i gestió dels plàstics d'un sol ús, i per això l'executiu s'ha afanyat ara a tirar endavant aquesta legislació. A més, Espanya destaca per ser un dels països amb una de les taxes de reciclatge més baixes, un 36% de mitjana, mentre que l'objectiu a l'horitzó és situar-se al 55% el 2025.

Però el de l'aigua no és l'únic canvi que inclou la llei. S'hi afegeix una bateria de mesures ambientals, com ara l'impuls de la recollida selectiva de les ampolles i dels residus orgànics, i altres canvis més conflictius, com aplicar un impost estatal a la fabricació i adquisició de plàstics no reutilitzables: un punt on la norma espanyola col·lisiona directament amb el cànon de residus català.

Canvis fiscals

El fet és que la normativa estatal arribarà al Senat sense cap canvi en el seu redactat pel que fa als tributs ambientals que recull. Això vol dir que, ara per ara, el que es coneix com a cànon de residus a Catalunya –que fixa que per cada tona de residus que un ajuntament català porta directament a l’abocador o a la incineradora ha de pagar una taxa– quedaria sense efectes. “Hem tingut contactes fins a l’últim moment i encara no tanquem la porta a poder-ho mantenir”, expliquen fonts d’Esquerra Republicana (ERC) al Congrés. El dictamen de la normativa s’ha aprovat aquest dijous a la cambra baixa espanyola gràcies a l’abstenció del Partit Popular, mentre que ERC, JuntsxCat, el PDECat i la CUP hi han votat en contra.

En concret, el que preveu la normativa estatal –inspirada precisament en la llei catalana– és la instauració homogeneïtzada a escala estatal d’una taxa o cànon estatal mínim de residus per penalitzar el tractament a l’abocador o incineradora. Per als partits catalans que hi van votar en contra això es tradueix en una “recentralització” del govern espanyol, perquè treu capacitat a la Generalitat de governar de manera més efectiva en un àmbit com els residus, que són competència autonòmica. “És un precedent perillós. Ara és l’impost dels residus, però demà pot ser el cànon de l’aigua, i són més de 400 milions”, explica la diputada de JxCat Pilar Calvo, que afegeix que el que demanaran és una modificació de la llei que regula els tributs autonòmics perquè s’hi afegeixi aquest com a tribut propi de les comunitats. 

stats