EDUCACIÓ
Societat 23/10/2015

De l’odi a l’amor per la lectura en un pas

El nombre de nens amb bona comprensió lectora es triplica gràcies al programa Lecxit

Elisabet Escriche
3 min
La Saray i la Carme compartint una hora de lectura a l’escola Drassanes de Barcelona.

BarcelonaLa Saray, de 10 anys, llegeix un llibre de misteri amb l’ajuda de la Carme Meneses, de 50. La Saray estudia 5è de primària i li costava molt la lectura. “No entenia el que llegia”, explica. La Carme té la invalidesa per malaltia i pel fet de no treballar no volia sentir-se expulsada de la societat. “També vull posar el meu gra de sorra”, reivindica. Totes dues participen en el programa Lecxit: la Carme com a voluntària i la Saray per millorar la seva lectura. Es troben una hora a la setmana, els dimecres de 17 a 18 hores, a l’escola Drassanes de Barcelona -on estudia la Saray- per llegir llibres però també per compartir una estona juntes. La temàtica de la lectura l’escullen entre totes dues. La Saray té predilecció per les que s’endinsen en alguna història d’investigació. “Però no vull ser detectiu. A mi m’agrada pentinar”, aclareix. A la Carme li agraden totes les temàtiques. “Sóc una devoradora de llibres”, admet. Totes dues s’asseuen en una catifa verda i recolzen les esquenes en una mena de grades. Per estar més còmodes es posen uns coixins. “És clau que l’ambient sigui diferent del típic d’una aula”, diu la Carme.

És el segon curs que la Saray “fa Lecxit” com a activitat extraescolar. El projecte va començar el curs 2011-2012 per a nens de 4t a 6è de primària (de 9 a 12 anys) que havien de millorar les seves competències en lectura. El van impulsar conjuntament la Fundació Bofill, l’Obra Social La Caixa i el departament d’Ensenyament. Ho van fer en forma de prova pilot -deu escoles catalanes- i sense tenir gaire clar quin seria el resultat. Passats tres cursos i iniciat el quart el projecte ja es duu a terme en 116 punts, entre escoles o biblioteques de 43 ciutats catalanes. Abans d’entrar al programa, només el 26% dels nens que hi participaven tenien el nivell que els corresponia per al curs que feien. Ara aquest percentatge ha augmentat fins al 81% i ja se’n beneficien més d’un miler d’alumnes.

La mateixa Saray reconeix que ara sí que disfruta amb la lectura. “Llegeixo un llibre a la setmana. L’agafo de la biblioteca de l’escola”, diu. Quan llegeix a casa i no entén alguna paraula la pregunta a la mare o l’escriu en un paper per consultar-la a la Carme en la pròxima trobada. La millora de nivell no només la perceben els mateixos alumnes i voluntaris sinó també els mestres. El 73% consideren que els estudiants han millorat en comprensió lectora i el 92% de les famílies asseguren que els seus fills llegeixen més i tenen més ganes de fer-ho.

Més dones voluntàries

De les més de 1.400 persones voluntàries, el 89% són dones. De la totalitat, el 53% tenen menys de 26 anys i són estudiants d’institut o universitat i el 12% superen els 60 anys. La resta són persones que treballen o estan a l’atur. “És molt més que una hora de lectura”, apunta la Carme. En totes les primeres trobades intenta establir un vincle de confiança amb el nen. Explica que és important esbrinar quins són els seus gustos per fer atractiva l’activitat. Com a anècdota, recorda que el curs passat va tenir un nen a qui no li agrada gens llegir. “La seva passió era el tenis”, diu. La Carme, que fa dos anys que és voluntària, va anar a la biblioteca del seu barri i va localitzar diversos còmics en què els protagonistes eren tenistes.

Tot i que el conveni signat per les tres entitats impulsores acabava el curs 2014-2015, el projecte té la continuïtat garantida. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, que ahir va presentar-ne els resultats, va recordar que des del curs 2011-12 les escoles també fan el programa d’impuls a la lectura, en el qual ja participen 733 centres. “Els dos projectes comparteixen tres objectius: aprendre a llegir, llegir per aprendre i descobrir el gust per la lectura”, va defensar.

stats