SANITAT
Societat 28/12/2012

Madrid aprova la llei per poder privatitzar hospitals i CAPs

El PP ha decidit no escoltar la mobilització ciutadana a favor de la sanitat pública. El govern de la Comunitat de Madrid ha validat la llei que permet privatitzar sis hospitals i 27 centres de salut.

Joan Rusiñol
2 min
Madrid aprova la llei per poder privatitzar hospitals i CAPs

MADRIDEl relleu, al mes de setembre, d'Esperanza Aguirre per Ignacio González al capdavant de la Comunitat de Madrid no ha suposat cap canvi de polítiques. Seguint els dictats de la seva antecessora -representant de l'ala més neoliberal del PP-, el president madrileny va aprovar ahir, amb només els vots del seu partit, la llei de mesures fiscals que permet la privatització de la gestió de sis hospitals i 27 centres de salut. La mesura també inclou el pagament de l'euro per recepta, seguint els passos de Catalunya, un desafiament a Mariano Rajoy, que l'ha recorregut al TC.

L'equip de González, però, nega que estigui privatitzant part de la sanitat pública, malgrat que es tracta d'una transformació evident del model, i s'estima més parlar d'externalització. El departament de Sanitat, que dirigeix Javier Fernández-Lasquetty, exsecretari general de la fundació FAES, assegura que s'emmiralla en les EBA (entitats de base associativa) que ja es van començar a implantar el 1996 a Catalunya, concretament al CAP del Remei de Vic. Es tracta d'un model en què són els mateixos treballadors del centre sanitari els que l'autogestionen. Amb el pas del temps, altres ambulatoris catalans han anat adoptant aquest sistema de gestió.

És per això que el diputat del PP a l'Assemblea de Madrid Pedro Muñoz Abrines va negar les acusacions de l'oposició d'esquerres i va garantir que l'atenció sanitària madrilenya seguirà sent "pública, gratuïta i de la màxima qualitat". Fa uns dies Fernández-Lasquetty va avançar que amb la plena externalització de sis hospitals que tenien una gestió mixta (fins ara la part sanitària depenia directament del sector públic) i 27 centres de salut (un 10% del total) preveien estalviar 200 milions el 2013, ja que el canvi no es podria posar en marxa fins a mitjans d'any. En un any sencer confien retallar més de 500 milions de despesa pública.

Els plantejaments del president, Ignacio González, no van convèncer ni el PSOE ni IU ni UPyD. El secretari general dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, va acusar el PP d'"aprofitar l'excusa de la crisi i el poder de la majoria absoluta perquè facin negoci uns quants". Lasquetty tampoc ha aconseguit el consens amb els professionals. La vaga de metges especialistes, represa després del parèntesi de Nadal, va complir abans-d'ahir un mes. González va lamentar que això suposi ajornar intervencions quirúrgiques i va acusar aquest col·lectiu de "no operar els pacients perquè no volen operar-los". La tensió es manté. Ahir 150 metges van presentar, com a gest simbòlic, la dimissió de totes les juntes tècniques i comissions assessores a què pertanyen.

Facilitats per a Eurovegas

La llei de mesures fiscals també fixa la normativa dels centres integrats de desenvolupament, una categoria que inclou el macrocomplex d'Eurovegas. No es recull enlloc la permissivitat de fumar a les sales de joc, però els CID sí que tindran incentius per a l'ocupació, una bonificació anual del 9% per a la inversió en compra de materials i del 95% en l'impost de transmissions patrimonials i d'actes jurídics documentats.

stats