Societat 21/04/2012

Milers de persones es manifesten pel centre de Barcelona contra les retallades en educació

"Per l'educació pública, cap retallada", diu la pancarta que obre la marxa. Pares, alumnes, professors i mestres es mobilitzen contra els ajustos tant del Govern com dels que arriben dictats des de Madrid

Laura Díaz-roig
2 min
Manifestació contra les retallades en l'educació a Barcelona

BarcelonaUnes 30.000 segons els organitzadors, 5.000 segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquesta tarda pel centre de Barcelona per protestar contra les retallades en educació. La marxa ha arrencat passats uns minuts de les cinc de la tarda de la plaça Urquinaona en un ambient festiu.

La convocava el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que agrupa tots els sindicats de l'ensenyament, moviments pedagògics, federacions de famílies d'alumnes i associacions d'estudiants. Entre els assistents, moltes famílies amb els nens amb globus de color groc i cartells advertint del "SOS a l'ensenyament públic".

La marxa compta amb representants del PSC, ICV i ERC. La pancarta que obre la manifestació diu: "Per l'educació pública, cap retallada". La manifestació clama contra les retallades aplicades per la Generalitat i les que ja ha dit que imposarà el govern espanyol. Segons els càlculs del sector educatiu, la tisorada de Rajoy pot tenir un impacte de 500 milions d'euros a Catalunya.

"Tota la comunitat educativa és aquí perquè el Govern deixi d'aplicar les retallades de Madrid, perquè comprometen el futur; el que cal ara és que la societat estigui millor, i això no s'aconseguirà retallant", ha dit des de la UGT Roser Font.

La marxa ha arribat a la plaça Jaume I, on s'ha llegit un manifest per exigir a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que retiri totes les retallades i que no apliqui les noves mesures del ministre José Ignacio Wert. "El dret a l'educació és responsabilitat de tothom. Els nostres infants i joves no han de pagar aquesta crisi", diu el manifest que han llegit dos estudiants universitaris.

Els col·lectius convocants han volgut reafirmar el seu compromís amb l'educació pública i fer una crida a tota la ciutadania perquè s'hi impliqui i no permeti cap mesura que "pugui suposar la pèrdua de qualitat de l'educació".

Que el Parlament digui 'no'

"Estan desballestant l'escola pública i atempten contra el dret a l'educació", diu la plataforma unitària catalana. Els representants de la comunitat educativa han exigit a la Generalitat un pronunciament clar que blindi Catalunya de la retallada estatal, que inclou elevar el nombre d'alumnes per classe, augmentar les hores lectives dels professors o reduir les substitucions.

"Volem que el Parlament digui 'no' a les mesures que proposa José Ignacio Wert, per invasió de competències, però també pel contingut de les mateixes", va remarcar aquesta setmana el portaveu de la federació d'Ensenyament de CCOO, Ángel García.

"Exigim que aquestes noves retallades no s'apliquin a Catalunya", ha afegit també la portaveu d'USTEC-STS, Rosa Cañadell, mentre que la representant d'UGT, Roser Font, ha avisat que l'augment de ràtios vulnera la llei orgànica d'educació (LOE), i "portar-lo als tribunals seria un camí, tot i que qui ho hauria de denunciar és el Govern català".

stats