Societat 23/10/2015

Digue'm a quin barri vius i et diré si tens bona salut: la desigualtat a Barcelona, en cinc mapes interactius

La salut es reparteix de manera desigual per la ciutat

Auri Garcia Morera
2 min

BarcelonaEls barcelonins amb més mala salut viuen als districtes de Ciutat Vella o Nou Barris, i els que tenen més bona salut viuen als barris de Pedralbes o les Tres Torres. Ho revela l'informe anual de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que per primer cop en 31 anys ha posat la lupa als barris de la ciutat. Aquests cinc mapes interactius reflecteixen la desigual distribució de la salut a diferents zones.

1. Nivell d'ingressos

La renda familiar posa les bases per als indicadors de salut

Pedralbes i les Tres Torres, amb més del doble que la mitjana de la ciutat, són els barris amb més ingressos. Trinitat Nova, Vallbona i Ciutat Meridiana, tres barris del districte de Nou Barris, tenen menys de la meitat de renda que la mitjana.

2. Esperança de vida

Els veïns de Pedralbes viuen 11 anys més que els de Torre Baró

A Pedralbes i les Tres Torres l'esperança de vida és de 86,5 anys i 85,9 anys, respectivament. A Torre Baró, Nou Barris, els ciutadans viuen una dècada menys, amb una esperança de vida de 75,2 anys.

3. Tuberculosi

El contrast més important, entre la zona alta i el Raval

En la taxa de tuberculosi, el contrast més important és entre els barris de la zona alta, on hi ha al voltant de cinc casos nous per cada 100.000 importants, i el Raval, amb 118,2 casos nous per cada 100.000 habitants. Ciutat Meridiana té el tercer pitjor resultat, amb 52,7 casos nous per cada 100.000 habitants.

4. Mares adolescents

Barris del districte de Nou Barris, els que tenen més casos

Un cop més, els barris amb rendes més altres se situen en les posicions més avantatjades. Als barris de Vallbona i Torre Baró, al districte de Nou Barris, hi ha 66 i 44,4 naixements de mares adolescents per cada 1.000 noies adolescents.

5. Baix pes en néixer

Torre Baró repeteix com el barri amb pitjors resultats

El barri de Torre Baró, que té la pitjor dada d'esperança de vida i també està entre els pitjors classificats en els altres indicadors, repeteix com el barri amb pitjors resultats en prevalença de baix pes en néixer.

stats