Medi Ambient
Societat Medi Ambient 21/03/2023

Un jutge investiga la presència d’amiant a la zona del castell de Rubí

L'informe de la Unitat Regional de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra constata que les tasques de desmantellament dels horts es van fer amb "certa descura"

Elisenda Forés Català
2 min
La zona afectada pels enderrocs a la vora del Castell de Rubí, on s'han detectat runes amb restes d'amiant

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 3 de Rubí ha obert una investigació per la presència de restes de fibrociment, metalls i plàstics en el desmantellament i enderroc de les construccions en una zona d'horts prop del castell de Rubí. Les tasques de neteja es van fer "amb certa descura", segons consta en un informe de la Unitat Regional de Medi Ambient dels Mossos que ha aportat el demandant, el partit polític local Grup Municipal d'Alternativa d'Unitat Popular (AUP-Rubí). Els Mossos haurien comprovat que a les restes de runa escampades hi ha materials altament contaminants i perillosos com l'amiant i també haurien detectat runa que hauria quedat enterrada.

Les investigacions que han seguit a la denúncia de l'AUP-Rubí compten també amb el suport de la Fiscalia de Medi Ambient, segons ha confirmat aquest dimarts el Col·lectiu Ronda, el bufet que representa els denunciants. Segons apunten, les obres per desmantellar la zona que va ordenar l'Ajuntament al·legant "risc d'incendi" es van fer "de manera improcedent" i van significar que quedessin per terra "restes evidents" de materials que podrien contenir amiant, un fet que si el jutge corrobora podria constituir un delicte ambiental, segons l'AUP.

Els fets es remunten a l'abril del 2022, quan l'empresa Extrayse –guanyadora de la licitació de l'Ajuntament– va iniciar les tasques d'enderrocament de les construccions i d'adequació dels terrenys, propietat de l’empresa Sociedad Cerámicas Egara, en concurs de creditors. Des del primer moment les obres van generar protestes veïnals pel que consideraven una execució deficient. De fet, segons denuncien alguns veïns, van ser les seves manifestacions el que va motivar que el consistori contractés dues empreses acreditades per manipular amiant, un material que està prohibit a la UE des del 2000 pels riscos cancerígens que comporta.

Una imatge del moment dels enderrocs de les construccions a la zona dels horts del castell de Rubi

La investigació ha d'aclarir si les obres a la zona dels horts es van dur a terme amb les mesures de seguretat necessàries per prevenir l'exposició del conjunt de la població a la perillositat de l'amiant. El consistori, a més, apareix a la denúncia com a possible responsable civil subsidiari per haver adjudicat la licitació a l'empresa Extrayse. L'advocada del Col·lectiu Ronda Judith Franco lamenta que la investigació policial hagi estat insuficient tot i la gravetat dels fets, si es comprova la quantitat "d'amiant que ha quedat colgat en una zona on consta acreditat que hi ha hagut moviments de terres". Així i tot, Franco veu l'obertura de diligències com l'oportunitat per demostrar que la intervenció s'ha fet amb greus irregularitats, tant pel que fa al procés administratiu com pel tractament de materials nocius per a la salut i l’entorn.

stats