Medi Ambient
Societat Medi Ambient 29/06/2023

La Ràpita eliminarà el 'peatge' per accedir en cotxe a la platja del Trabucador

La mesura es va implantar fa dos estius per preservar l’espai natural i evitar la massificació

3 min
El control de vehicles per accedir a la platja del Trabucador l'estiu del 2021

BarcelonaAquest estiu, els banyistes que viatgin fins a la platja del Trabucador del delta de l’Ebre s’estalviaran la taxa d’accés que els darrers dos anys s'ha estat cobrant als vehicles. El nou Ajuntament de la Ràpita ha considerat que el cost de la gestió dels punts de control i dels serveis complementaris era massa elevat i, en conseqüència, ha renunciat a assumir-lo. "L’any passat, la mesura va implicar una inversió d’aproximadament 160.000 euros entre juliol i agost. A través del cobrament de la taxa, l'Ajuntament va recuperar el 50% de l'import, però, malgrat això, considerem que és inassumible i que el municipi té altres prioritats econòmiques", ha explicat a l’ARA el regidor Marc Brunet.

La mesura significa un canvi de rumb en la gestió de l’espai, un dels punts més sensibles del Delta. Fa dos estius que l’Ajuntament va decidir restringir l’accés a la platja durant els mesos de més calor per protegir-la de la massificació, per disminuir la pressió de trànsit i persones –que s’havia disparat durant els períodes de relaxació de les restriccions sanitàries– i, sobretot, per conservar els seus valors naturals. Així, a partir de l’1 de juliol del 2021, es va instal·lar un punt de control i pagament per poder estacionar, amb una taxa de 5 € per als cotxes, 8 € per a les caravanes i 3 € per a les motos. En quedaven exclosos els vehicles que pagaven l'impost de matriculació a la Ràpita, i l'entrada a peu o en bicicleta era gratuïta. A més, es va incrementar la vigilància i es van habilitar tres àrees d'aparcament amb més de 700 places, i només es podia accedir als primers dos quilòmetres i mig de la platja, dels set que fa l’istme del Trabucador.

En el seu moment la decisió va ser controvertida, però en general els usuaris van acabar acceptant les restriccions sense problemes. De fet, aquelles mesures van situar la Ràpita com un dels referents internacionals en el Catàleg de Bones Pràctiques de Turisme Sostenible al Mediterrani que elabora el programa europeu de cooperació transnacional Sustainable Tourism – Interreg MED. El document va incloure la població marinera com un cas d’èxit per la regulació i gestió de l’accés rodat a la platja del Trabucador. "Eliminem la taxa, però es mantindran les zones restringides d’aparcament, amb controls puntuals dels cossos de seguretat per fer complir la normativa i, especialment, evitar la pernoctació de caravanes. A partir de la setmana vinent instal·larem nova cartelleria per informar correctament els usuaris", ha precisat Marc Brunet. Així, aquest dissabte 1 de juliol ja no s’instal·laran les guinguetes d’informació, ni les barreres de restricció del pas, tal com estava previst en un principi. A més, caldrà veure com afectarà la mesura a la resta de serveis implantats els darrers anys, com instal·lació d’urinaris públics, la neteja de les platges i vigilància.

Més enllà de la gestió del Trabucador, que és competència de l'Ajuntament, des del Parc Natural del Delta de l'Ebre han donat el tret de sortida a la campanya estival –coordinada amb els diversos municipis del Delta i institucions superiors– per informar i conscienciar els visitants i els usuaris de les platges. "El nostre objectiu és doble. D’una banda, volem que l’experiència del visitant sigui agradable i que els espais estiguin nets i ordenats. De l’altra, volem preservar la qualitat ambiental, i per això els tècnics del Parc estaran atents a les zones de nidificació per evitar que la presència dels banyistes repercuteixi negativament en els hàbitats de les aus", ha comentat Imma Juan, tècnica de l'Àrea d'Ús Públic i Educació Ambiental del Parc Natural del Delta. El Parc també coordinarà dispositius informatius de Mossos d'Esquadra i policies locals (d'Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, l'Ampolla, Sant Jaume d'Enveja), Guàrdia Civil i el Cos d'Agents Rurals, per informar de les restriccions en espais naturals i assegurar les bones pràctiques dels visitants.

stats