Les meduses són la causa de la reducció de peixos al Mediterrani
La FAO afirma en un informe que aquesta espècie pot perjudicar greument la fauna i afectar, sobretot, peixos petits
RomaEl ràpid augment del nombre de meduses al Mediterrani i el mar Negre pot ser una de les causes del descens en les poblacions de peixos que s'ha observat en aquests ecosistemes marins. Així ho afirma l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), en un informe que ha divulgat a Roma la Comissió General de Pesca pel Mediterrani, pertanyent a la FAO. Segons s'explica en el text, les meduses "podrien ser la gota que fa vessar el vas" en el que es podria convertir en un "cercle viciós" perjudicial per a la fauna d'aquests dos mars.
El text, titulat 'Estudi de la proliferació de meduses en el Mediterrani i el mar Negre', indica que l'augment sobtat del nombre d'aquesta espècie és fruit, entre altres motius, de la sobrepesca que elimina els depredadors marins. L'augment de les meduses, que s'alimenten de larves i peixos petits, pot fer que es redueixi encara més la "capacitat de recuperació de les poblacions de peixos ja afectades per la pesca excessiva", segons defensa l'informe, que aposta per tenir en compte la presència de meduses a l'hora d'establir els límits per a la pesca sostenible.
Alguns experts ja parlen d'"un canvi de règim global, d'un oceà de peixos a un altre de meduses", tal com recull l'informe, que identifica com a causes de la major presència l'escalfament global, l'"eutrofització", que fa augmentar els nutrients de l'aigua, i l'ús generalitzat de dics per evitar l'erosió costera i la gran quantitat de ports turístics, hàbitat ideal per a aquests animals.
La FAO recomana, com a mesures per prevenir la proliferació de meduses, la creació de sistemes d'alerta propera, amb barreres de protecció per a les granges aqüícoles, la reducció de la sobrepesca i de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, així com la incorporació d'aquesta espècie a la investigació pesquera.
Precedents de reducció de peixos