Societat 09/06/2013

Coses que funcionen: 15 iniciatives d'èxit nascudes a internet

Més enllà de la crisi, desenes de projectes constaten que a Catalunya hi ha idees, talent i excel·lència. Micromecenatge, emprenedoria i coneixement col·laboratiu: nous conceptes per a una nova economia

Isaac Salvatierra
11 min

BarcelonaMés enllà de la llarga i profunda crisi econòmica i del seu impacte social, centenars de projectes individuals s'entesten a demostrar que, al marge de la conjuntura, a Catalunya hi ha idees, talent i excel·lència. Models d'èxit que evidencien que ni tot és tan negre ni tot està perdut. Moltes d'aquestes iniciatives han nascut a internet. La nova societat xarxa, basada en la interconnexió i el coneixement compartit, sacseja processos fins ara inamovibles. Noves formes de producció com el micromecenatge o el proveïment participatiu ('crowdsourcing') comencen a treure el cap en aquesta nova economia que tard o d'hora ha de florir de les runes de la crisi. Grans actius per aixecar el vol. N'hi ha molts més, però hem seleccionat 15 models d'èxit. Inspiració i d'estímul per al món que ve.

---------------------------------------------------------------------------------------

Viquipèdia: Visca el coneixement col·laboratiu

Entre tots ho farem tot. Un exèrcit d'editors de tot el món aporten el millor de cada un i escriuen una gran enciclopèdia global, millorada contínuament pels mateixos usuaris. A Catalunya, amb 12 anys d'història, la Viquipèdia en català ja té més de 400.000 articles. És la quinzena Wikipedia del món pel que fa al nombre total d'articles, i la desena en articles considerats de màxima qualitat, com el dedicat a l'absis central de Sant Climent de Taüll. Aquests dies, la Fundació Wikimedia, l'entitat sense ànim de lucre que gestiona i promociona la Wikipedia i altres projectes germans, ha reconegut l'associació Amical Wikimedia i l'ha incorporat entre els seus capítols oficials. Aquesta organització treballa, també sense ànim de lucre, per donar a conèixer la Viquipèdia en els territoris de parla catalana. Entre altres coses, aquest reconeixement permetrà que l'entitat catalana pugui "finançar els projectes de promoció de la Viquipèdia amb part dels diners que donen els mateixos lectors" o "compartir experiències a les reunions entre associacions de diferents països".

El món 'wiki' –el treball col·laboratiu– fa anys que revoluciona internet. Les xarxes socials o els programaris lliures es configuren gràcies a la participació d'una comunitat d'internautes. Hi ha moltes altres experiències col·laboratives com per exemple Open Street Map, una comunitat que elabora mapes lliures a l'estil Google Maps i que també funciona a Catalunya.

---------------------------------------------------------------------------------------

Universitat Oberta de Catalunya: Referència de l'aprenentatge a distància

La UOC és la gran universitat a distància catalana, basada en l'aprenentatge a través d'internet. Model d'èxit, premiat i copiat a fora. Tot i que està finançada parcialment amb fons privats, és de titularitat pública. La seva oferta inclou graus, màsters i estudis de postgrau de diferents àrees, a més de formació continuada. Va ser fundada el 1994 i té més de 60.000 estudiants. Entre altres iniciatives, la UOC –conjuntament amb l'ARA– impulsa Aprenem.ara.cat i Mestresclass.cat, una primera incursió en el model de les anomenades 'massive open online courses' (MOOC), classes magistrals a distància, obertes a tothom. Una forma d'aprenentatge obert a la participació i col·laboració compartida que ja estan aplicant les millors universitats del món.

---------------------------------------------------------------------------------------

Xarxa Telemàtica Educativa de la Generalitat: La força dels mestres

El món educatiu té una gran presència a la xarxa. Molts docents ja treballen dia a dia en comunitat gràcies a internet. Un dels principals aparadors és la Xarxa Telemàtica Educativa de la Generalitat (XTEC), el web institucional, amb molts anys d'experiència. La part més innovadora, però, és la xarxa de docents EduCat 2.0. El web també és ple de grups de mestres, com Ciberespiral.

Una altra experiència emergent és Tiching: una plataforma en línia que ofereix un cercador de continguts digitals educatius i una xarxa social exclusiva per a la comunitat educativa escolar. La plataforma vol garantir una educació personalitzada i facilitar eines als mestres per acompanyar cada alumne segons les seves necessitats.

---------------------------------------------------------------------------------------

Biblioteca Virtual: Milers de llibres a l'abast de tothom

Foment de la lectura i accés lliure de la ciutadania a la informació i el coneixement. Les biblioteques catalanes tenen un gran prestigi reconegut pels usuaris. I són equipaments imprescindibles als barris i als pobles. Ja hi ha més de 350 biblioteques al conjunt del territori català, gestionades per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Les biblioteques aposten per l'accés, la formació i l'ús de les noves tecnologies. El catàleg virtual de les dues xarxes –la de la Diputació i la de la Generalitat– permet consultar els títols disponibles.

---------------------------------------------------------------------------------------

puntCat: La cultura catalana, potència a internet

Més de 67.000 dominis amb el '.cat' en 7 anys. Una prova més que la comunitat internauta catalana és molt i molt activa. La nit del 15 al 16 de setembre de 2005, la ICANN (la institució que administra internet) va aprovar definitivament la candidatura del '.cat' i pocs dies després es signava el contracte entre aquest organisme regulador d'internet i la Fundació puntCat, que gestiona el registre '.cat'. El '.cat' és un domini de caire genèric (gTLD) com el '.com' o el '.net', que representa els catalanoparlants a internet.

---------------------------------------------------------------------------------------

Softcatalà: 'Apple' vol dir 'poma'

Va néixer el 1997 per fomentar l'ús del català a la informàtica, internet i les noves tecnologies. Softcatalà està format per enginyers informàtics, filòlegs, dissenyadors i traductors que fan aquesta feina d'una manera desinteressada. Des del seu lloc web es poden descarregar més de 150 programes traduïts al català (el 2012 va superar les 800.000 baixades). És Premi Nacional d'Internet.

---------------------------------------------------------------------------------------