SOCIETAT
Societat 14/05/2011

El pols dels sindicats al Govern per les retallades aplega desenes de milers de persones

UGT i CCOO xifren els assitents en 200.000, mentre que la Guàrdia Urbana els rebaixa fins a 30.000. El centre de Barcelona ha acollit la manifestació, que circulava sota el lema “Prou retallades! Defensem els serveis públics”. Les tisores en un senyal de prohibició han estat el símbol de la marxa

Roger Tugas / Redacció
2 min
La marxa aplega milers de persones al centre de Barcelona / ROGER TUGAS

BarcelonaMilers de persones convocades pels sindicats han recorregut els carrers del centre de Barcelona per protestar contra les retallades socials del Govern. Més de 200 entitats socials s'han adherit a la marxa i s'han sumat a la manifestació, que porta per lema “Prou retallades! Defensem els serveis públics”. La marxa ha arrencat a les 11 hores de la plaça Urquinaona i ha acabat al parc de la Ciutadella. Xiulets, petards, cartells i banderes han estat el paisatge de la manifestació, i unes tisores en un senyal de prohibit s'han convertit en el símbol gràfic. Segons els sindicats CCOO i UGT, 200.000 persones han secundat la marxa. La Guàrdia Urbana, en canvi, ha rebaixat la xifra fins als 30.000 assistents.

Els secretaris generals d'UGT i de CCOO de Catalunya, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, han encapçalat la marxa, acompanyats del secretari general del Sindicat de Metges de Catalunya, Antoni Gallego, i del president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares de l'Educació Secundària (FAPAES), Pere Farriol. Darrere de la capçalera de la protesta, eren presents en un segon pla diferents representants polítics de totes les formacions catalanes, excepte CiU. A l'inici de la manifestació s'han registrat moments de tensió entre els sindicats UGT i la CGT perquè aquesta última entitat ha intentat situar una camioneta amb els seus emblemes davant de la capçalera de la manifestació.

Gallego i Álvarez han demanat al Govern que retiri les retallades anunciades en sanitat i educació i obri una taula de negociació amb els col·lectius implicats. Els dos líders sindicals han instat al diàleg al Govern d'Artur Mas. Álvarez ha assegurat que espera que l'executiu català prengui "consciència després de la mobilització d'avui de la gran indignació" social que existeix per les retallades "injustificades" que s'estudien i que obri una negociació. En el mateix sentit, Gallego ha advertit al Govern que aquestes retallades "destruiran ocupació" i que són "injustes socialment", de manera que tots dos sindicalistes han advocat per una sortida "solidària" davant la crisi, perquè no la paguin els col·lectius més desafavorits. Preguntats per l'oportunitat de convocar aquesta manifestació en plena campanya electoral de les municipals, ni l'un ni l'altre han volgut entrar en polèmica i han subratllat que el moment de celebrar-la l'han marcat les "retallades" de l'Executiu.

stats