Societat 23/02/2015

Els Minyons de Terrassa tornaran a la diada de Sant Fèlix de Vilafranca aquest 2015

Els organitzadors han exclòs la colla Jove dels Xiquets de Tarragona –que el 2014 hi van actuar enlloc dels terrassencs–, que s'han sentit "dolguts". Les quatre colles de la diada més important de la temporada seran les "tradicionals": Castellers de Vilafranca, Vella i Joves de Valls, i Minyons

Acn
2 min
Torre de nou amb folre i manilles carregada pels Minyons de Terrassa a l'última diada de Sant Fèlix en què van participar, l'any 2013 / ACN

Els Minyons de Terrassa tornaran aquest 2015 a actuar per Sant Fèlix, després d'un any d'absència. D'aquesta manera, els organitzadors han exclòs la colla Jove dels Xiquets de Tarragona, que no té tanta antiguitat, en la gran diada castellera, després del Concurs.

Els organitzadors reconeixen que la colla tarragonina s'ha sentit "dolguda" per la decisió, tot i que han acabat comprenent el criteri. Per evitar descartar-la, es van plantejar organitzar una diada de Sant Fèlix amb cinc colles a plaça, però la idea va quedar descartada per por de tenir un excés d'aforament a la plaça i també per motius econòmics.

Un dels organitzadors de la diada, David Tudela, ha explicat que pel proper Sant Fèlix han triat els Minyons de Terrassa, la Vella de Valls, la Joves de Valls i els Castellers de Vilafranca perquè són "les més tradicionals" i perquè "tenen el nivell". En relació a l'exclusió de la colla Jove Xiquets de Tarragona, Tudela ha assegurat que "féssim el que féssim, podia estar bé o malament".

Els administradors han dit que prioritzen l'antiguitat perquè aquest any Vilafranca del Penedès és la Capital de la Cultura Catalana i per Sant Fèlix volen compartir la diada amb "la gent que ens ha dut fins aquí". D'aquesta manera, David Tudela ha anunciat que volen que la propera diada sigui "espectacular, dinàmica i històrica".

Davant el dilema de deixar fora la Jove dels Xiquets de Tarragona, els organitzadors han estudiat acuradament la possibilitat de fer una diada de Sant Fèlix amb cinc colles a plaça. Amb tot, ho consideren un canvi molt arriscat perquè aquesta cita –que aquest any serà en diumenge– reuneix uns 5.000 castellers en una plaça que té un aforament de 10.000 persones. Creuen que a nivell de seguretat i logística era un canvi gairebé inassumible, i han assegurat que volen prioritzar la comoditat i l'espectacle de cara al públic. Al mateix temps, han reconegut que convidar cinc colles hagués suposat un sobreesforç econòmic molt gran. Tot i així, els administradors no tanquen portes a noves propostes que facilitin el camí dels organitzadors de les properes diades.

stats