TRIBUNALS
Societat 12/05/2019

El misteri del doble assassinat de la màfia lituana a Bot fa 17 anys

Montse Riart
2 min
Imatge d’arxiu de la façana de l’Audiència de Tarragona.

BarcelonaBot és un municipi de la Terra Alta amb uns 600 habitants censats. L’any 2002, amb poques setmanes de diferència es van localitzar dos cadàvers amb senyals extrems de violència al municipi. La investigació de les dues morts va permetre descobrir el viatge de dos membres d’una organització criminal lituana dedicada a l’extorsió i la prostitució que es va desplaçar al petit municipi i va acabar torturant i assassinant dos compatriotes, amb qui convivien en un pis d’aquesta localitat de la Terra Alta.

Disset anys després dels fets, el mòbil del doble assassinat continua sent un misteri. La clau de volta la podria tenir un dels presumptes autors. Tot i el temps que ha passat des dels crims, aquest home encara no ha sigut jutjat. El van arrestar poc després dels fets, però l’any 2006 va exhaurir el temps de presó preventiva i, després de ser excarcerat, va desaparèixer. La Policia Nacional va localitzar-lo el gener de l’any passat a València. S’havia casat i s’havia canviat els cognoms perquè no el trobessin. Demà s’asseurà davant del jutge a l’Audiència de Tarragona acusat de dos assassinats amb acarnissament. La fiscalia li demana 42 anys de presó.

Torturats

El primer judici pel doble assassinat de Bot va condemnar a 34 anys de presó l’altre mafiós lituà pels dos assassinats. La sentència de l’Audiència de Tarragona no va aclarir el perquè del doble crim, però sí que va servir per fer llum sobre com s’havien produït les morts: les dues víctimes van morir després de ser torturades.

Segons la sentència, el 13 de gener del 2002 l’ara acusat i l’altre home ja condemnat per doble assassinat van matar d’una pallissa un dels dos compatriotes amb qui convivien a Bot i van tirar el cos per un barranc, amb l’ajuda d’un altre col·laborador a qui l’Audiència va condemnar a nou anys i mig de presó en la mateixa sentència.

Quan la policia va començar a investigar el cas va adonar-se que l’altre company de pis dels homes també havia desaparegut. El seu cos va aparèixer dies més tard al costat d’un vehicle calcinat a les muntanyes de Bot. Segons la sentència, els forenses van determinar que va morir estrangulat amb una corda però que abans de matar-lo li van “provocar un gran patiment”. Encara en vida, li van trencar diverses costelles, li van clavar un ganivet a l’esquena i li van tallar un dit. La Fiscalia acusa l’ara processat de causar “un dolor inhumà” a la víctima.

El mafiós ja jutjat i condemnat no va explicar per què ell i l’home que ara serà jutjat van decidir matar aquelles dues persones. Caldrà veure si el segon judici serveix per aclarir les ombres que continuen tapant el doble assassinat de Bot, 17 anys després.

stats