Societat 12/01/2015

El monitor de Lloret de Mar reconeix haver abusat sexualment de disset menors

Josep Castiella s'enfronta a una pena global de 105 anys de presó i a pagar una indemnització de 108.000 euros

Acn
3 min
El monitor de Lloret de Mar acusat d'abusar sexualment de nens d'entre 4 i 9 anys, aquest matí durant el judici a l'Audiència de Girona / ACN

GironaJoesp Castiella, un monitor de casals a Lloret de Mar (la Selva), ha reconegut haver abusat sexualment de 17 menors i d'haver-se gravat amb un d'ells en una de les aules del CEIP Àngels Alemany. L'acusat s'ha limitat a admetre amb un simple "sí" cada vegada que el fiscal i les acusacions li preguntaven sobre si havia comès els abusos. Castiella feia els tocaments als nens, que tenien entre 4 i 9 anys, durant els casals d'estiu, de Nadal o mentre donava classes particulars. L'acusat s'enfronta a una condemna global de 105 anys de presó i a pagar una indemnització de 108.000 euros. La fiscal també l'acusa d'un delicte d'elaboració i d'un de tinença de pornografia infantil. La defensa demana una condemna de 28 anys. El cas ha quedat vist per a sentència.

Les acusacions situen la majoria dels abusos entre l'estiu del 2011 i principis del 2012. Aleshores, Josep Castiella feia anys que treballava amb nens. Al col·legi de Lloret de Mar, aquell curs, hi donava classes extraescolars de guitarra, tennis i psicomotricitat. A través de l'Ajuntament, també s'encarregava de muntar i dirigir els casals de Setmana Santa, d'estiu i de Nadal (que es feien als CEIP Àngels Alemany i Pere Torrent).

El reconeixement dels abusos que ha fet Castiella ha permès escurçar substancialment el judici. Inicialment, havia de durar fins dijous. Però després que admetés els càrrecs, les acusacions i la defensa han renunciat a la declaració dels testimonis i les víctimes (cosa que ha evitat que els menors passessin per sala).

Dos perits, proposats per la defensa, han analitzat l'estat mental del processat. Els doctors han sostingut que Josep Castiella pateix un trastorn de la personalitat perquè, quan era jove, dos fets que va viure li van acabar provocant danys al cervell. El primer va ser quan el processat tenia 13 anys i va patir una caiguda en bicicleta, que li va provocar un traumatisme cranial que, segons els doctors, li va afectar un lòbul del cervell. El segon va ser quan Castiella tenia 21 anys i es va intoxicar amb monòxid de carboni durant la rua de carnestoltes de Blanes (la Selva). Aquell dia, Castiella conduïa la carrossa –estava sota una lona– i va arribar a perdre el coneixement després d'inhalar el gas tòxic.

Per als perits, el traumatisme cranial que Castiella va patir quan era adolescent li va provocar una alteració i un trastorn de la personalitat, que va desembocar en conductes pedòfiles. Segons els doctors, tant la caiguda com la intoxicació també van contribuir al fet que el processat fos una persona de caràcter fred, insensible i que patís moments de "descontrol imprevisibles", que li feien cometre els abusos, tot i saber que allò que feia estava malament.

Tant la fiscal com les diferents acusacions, però, han posat en dubte aquests informes. D'entrada, perquè el mateix acusat, quan li van demanar, no donava importància a aquests fets i considerava que no li havien afectat la personalitat. I perquè els dos metges van arribar a saber-los després de parlar amb la mare de Castiella, i no perquè fos el monitor qui els ho expliqués en primer lloc. A més, les diferents acusacions també han posat de relleu que les conclusions estaven poc fonamentades. Entre d'altres, perquè faltaven informes o estudis que hi donessin suport.

Fins a 105 anys de presó

Per a cadascun dels abusos, la fiscal demana penes d'entre 4,5 i 6 anys de presó i indemnitzacions de 6.000 euros. Per al cas del nen a qui Castiella va fer una fel·lació, l'acusació pública demana que es condemni el processat a 18 anys de presó i que hagi de pagar una indemnització de 12.000 euros al menor. En total, per tots els delictes, la fiscal demana una pena global de 105 anys per al monitor de Lloret de Mar. A més, també demana que, un cop complerta la pena, el monitor passi deu anys en llibertat vigilada. En matèria de responsabilitat civil, sol·licita que Josep Castiella hagi de pagar una indemnització les famílies que s'enfila fins als 108.000 euros.

La defensa, per la seva banda, només reconeix 14 abusos i demana que es condemni Castiella a 2 anys de presó per a cadascun dels delictes. Considera que al monitor se li ha de reconèixer un atenuant molt qualificat de confessió i un eximent incomplert d'alteració mental (o, en el seu defecte, un atenuant d'alteració mental).

Les tres acusacions particulars demanen penes que s'enfilen fins als 88 anys de presó (perquè cada advocat representa alguns dels menors). Dues d'encapçalades pels advocats Carles Monguilod i Benet Salellas, reconeixen l'atenuant de confessió. Salellas, però, demana que un cop Castiella surti de la presó, no pugui fer més de monitor ni portar a terme cap mena d'activitat amb infants durant un termini de 6 anys.

L'última de les acusacions, encapçalada pel lletrat Joan Comas, no reconeix l'atenuant de confessió. L'advocat, que representa tretze famílies, assegura que el reconeixement dels abusos per part de Castiella arriba "tard i malament". D'entrada, perquè tot i que per als infants hagi estat un "alleujament" el fet que no haguessin de declarar, no ha evitat els moments d'angoixa previs. I, a més, perquè en cap moment ha advertit "el mínim signe de penediment" per part del processat.

stats