La mort a les residències cau un 80% després d'un any de vacunació

Les 7.879 defuncions amb covid del 2020 es van reduir a 1.454 l'any passat

GironaEl covid continua causant estralls a les residències de gent gran, però ara amb unes incidències molt allunyades de les registrades el primer any de pandèmia, quan no hi havia vacunes. El 2021 es van comptar 1.454 usuaris morts amb covid, mentre que entre el març i el desembre del 2020 es va arribar a les 7.879 defuncions. Això significa que en un any es van morir un 81% menys de residents que en deu mesos del 2020. Una caiguda que també s’ha reflectit en el nombre de casos: si el 2020 es van contagiar 27.394 residents, el 2021 van sumar 10.437 (-62%); malgrat que hi ha dos mesos menys de dades.

“És gràcies únicament a les vacunes que s’ha aconseguit reduir la mortalitat i el nombre de casos”, certifica l'epidemiòleg i pediatra Quique Bassat. “Fins i tot quan s’aplicaven les mesures i les restriccions més estrictes, amb EPIs i sortides i visites prohibides, no es va poder evitar que entrés el virus a les residències i que provoqués moltes morts. Només amb la vacuna es va començar a veure un descens en la mortalitat”, recalca l’investigador Icrea de l'institut ISGlobal. 

Cargando
No hay anuncios

De fet, el percentatge de residents amb covid que morien va canviar d’un any per l’altre: si el 2020 van traspassar el 30% dels contagiats, el 2021 la xifra es va reduir fins al 13%. 

Un malson terrible

Si s’analitza el registre mensual, el nombre més elevat de casos i defuncions es va detectar, de llarg, l’abril del 2020, amb 11.113 infectats i 4.304 traspassos –és a dir, cada dia 143 persones van morir de mitjana a les residències–. Per contra, el mes que menys positius es van anotar va ser el juny del 2021 (58), i la quantitat més baixa de defuncions es van comptabilitzar el novembre de l'any passat (11).

Cargando
No hay anuncios

“El 2020 va ser un malson total –lamenta la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual–. Faltaven recursos, faltava informació i no teníem vacunes. Cada vegada que hi havia covid, hi havia mortalitat, i sempre era molt difícil i molt dur de portar”. Una opinió semblant a la que expressa el president de la Unió de Petites i Mitjanes Residències (Upimir), Vicente Botella. “Venim d’un històric terrible: vèiem gent que moria en 48 hores amb una assistència de vegades més que dubtosa i sense mitjans”, recorda. Els dos responsables coincideixen que la vacuna ha “capgirat” la vida als centres: “No evita tots els contagis, però és una meravella perquè la mortalitat ha baixat moltíssim”, assegura Pascual.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, les residències no són immunes a la incidència del covid-19 entre la població general i, quan a principis de l’estiu del 2021 arreu de Catalunya van esclatar els contagis, també es va reflectir als centres de gent gran: es va passar de 58 positius al juny a 1.824 al juliol i 962 a l’agost. I va augmentar de la mateixa manera la mortalitat (de 15 persones mortes al juny a 127 i 189 els dos mesos següents). 

A mitjans de setembre, el departament de Salut va començar a injectar la tercera dosi als residents i actualment més del 90% ja l’ha rebut. “Nosaltres, al juliol, vam veure que alguna cosa passava, perquè hi havia més ingressos i més mortalitat, i vèiem que la immunitat estava per terra”, recorda la presidenta d’ACRA, que també assegura que, amb la tercera punxada, ho han “notat molt”. 

Cargando
No hay anuncios

El 60% dels centres, amb algun cas de covid

Tot i això, la variant òmicron –que és molt més transmissible– ha fet augmentar la incidència a les residències en les últimes setmanes. Després d’una treva a l’octubre, al novembre el virus va agafar embranzida fins a tancar el desembre amb 1.823 contagiats i 66 usuaris morts, unes xifres que no es registraven des del juliol. I els inicis del gener són pitjors: només en una setmana, entre el 4 i el 10 de gener, s’han detectat 1.382 positius a les residències –gairebé la mateixa xifra que en tot el mes de desembre– i 23 defuncions. 

Cargando
No hay anuncios

“El problema també són les baixes laborals que provoca l’òmicron: tenim entre el 25% i el 30% de la plantilla de baixa, i això és moltíssim”, assenyala Botella. El director d’Upimir exposa que tenen moltes dificultats per trobar substituts per a només deu dies, però que sobretot li pesa per als usuaris: quan un centre es tipifica com a vermell, es prohibeixen les sortides i les visites. “Les famílies pateixen perquè no poden veure els seus familiars, i ja són molts mesos. La gent té dret a viure els últims anys de la seva vida com li doni la gana”, subratlla. 

En aquest sentit, la seva homòloga a ACRA afegeix que ara els centres tornen a estar “molt tensionats”. “Per Nadal i Cap d'Any molta gent ha sortit, s’ha contagiat i ara hem de fer aïllaments, i tenim molta falta de personal. Tens la sensació que no s’acaba mai i hi ha molt de cansament”, admet. 

Cargando
No hay anuncios

El departament de Salut envia un cop a la setmana l’actualització dels contagis als centres residencials. Segons l'últim informe, d’aquest dimecres, hi ha un 60% de residències que tenen almenys un cas de covid. Concretament, un 25% estan tipificades com a centres vermells –és a dir, tenen diversos casos i un brot actiu– i un 34% com a taronges –els contagis estan controlats–. La resta, el 40%, no tenen cap positiu.