Societat 06/11/2014

Els Mossos porten al jutjat set neonazis i un antifeixista per la baralla davant l'Audiència de Barcelona

L'incident va ocórrer el dia del judici contra dos membres d'un grup d'ultradreta acusats d'atacar un local del Poblenou el 12 d'octubre del 2011

Acn
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han pres declaració a vuit persones que van participar en la baralla entre un grup de neonazis i un d'antifeixistes el passat 9 d'octubre davant de l'Audiència de Barcelona. La policia catalana els atribueix un delicte de baralla tumultuària i ara estan a l'espera de ser citats a declarar al jutjat corresponent. Set dels investigats són d'ultradreta, mentre que l'altre és un antifeixista en presó preventiva per haver agredit presumptament un ucraïnès, dos dies després, al barri de Gràcia, també per motius ideològics.

Els fets van passar quan havia de començar a l'Audiència un judici contra dos antifeixistes que el 12 d'octubre del 2011 suposadament van atacar un local del Poblenou on es feia un concert neonazi i van agredir un dels assistents. Al passeig Lluís Companys, davant de l'Audiència, es van concentrar una vuitantena d'antifeixistes en suport als dos acusats. Poc després van arribar una quarantena de neonazis per animar la víctima i es van dirigir "de forma desafiant i directa" cap a l'altre grup i per darrere.

Segons testimonis presencials, els feixistes van atacar els antifeixistes amb cops, empentes, cops amb casc de moto i puntades de peu i aquests últims s'hi van tornar. Una vintena de membres dels dos grups es van perseguir i agredir pel mig del passeig fins que els Mossos s'hi van interposar. A partir d'aleshores, els dos grups només es van intercanviar crits, càntics, gestos i mirades amenaçadores.

Al cap d'uns dies el judici va tenir una segona sessió i la presència policial va ser molt més forta, cosa que va evitar més possibles enfrontaments. La investigació policial ha permès identificar vuit dels participants en la baralla, set dels quals són neonazis i un és antifeixista, segons han explicat fonts policials a l'ACN. Els Mossos els van interrogar i aquest dijous els han atribuït un delicte de baralla tumultuària. Es dóna la circumstància que no hi ha hagut cap denúncia per part de cap dels dos grups ni s'ha presentat cap informe de lesions.

Dos dies després de la baralla multitudinària, el dissabte 11 d'octubre, va tenir lloc al Casal la Torna, a Gràcia, una assemblea en suport als moviments separatistes d'Ucraïna, amb presència d'antifeixistes catalans. Hi van acudir molts ucraïnesos, entre ells uns que estaven de turisme i que van donar suport al govern i a la unitat d'Ucraïna. Això va provocar enfrontaments dialèctics i quan aquests últims van sortir del local van ser agredits per antifeixistes que els titllaven de feixistes. Un dels agredits encara està en coma a l'hospital a causa d'un brutal cop de casc de moto al cap.

Els Mossos d'Esquadra van detenir tres joves aquella nit i el suposat autor de l'agressió principal està en presó preventiva des d'aleshores. Aquest jove seria un dels que el dia 9 també va agredir alguns dels neonazis davant de l'Audiència de Barcelona.

stats