Societat 19/03/2018

Un segrest de pel·lícula al consolat de Mali

Un home pren com a ostatge una funcionària consular durant sis hores i els agents l’acaben detenint

Jordi Mumbrú
3 min
La zona del consolat de Mali, acordonada pels Mossos mentre hi ha la dona del consol retinguda a dins per un segrestador

Barcelona“Han començat a entrar a l’edifici amb les metralladores a la mà. Semblava una pel·lícula”, va assegurar la Glòria, que en aquell moment, cap a les 15.45 h, estava obrint la botiga de roba per a nadons que hi ha al costat del consolat de Mali, a l’avinguda de Josep Tarradellas, molt a prop de la plaça Francesc Macià. Els agents del Grup Especial d’Intervenció (GEI) dels Mossos d’Esquadra i els del Grup Operatiu Especial de Seguretat (GOES) de la Policia Nacional estaven intervenint en un segrest. Un home de Mali acabava de prendre com a ostatge la funcionària consular i dona del cònsol, José Luis López. “Han sigut sis hores difícils”, va explicar López, que va atendre per telèfon l’ARA quan va acabar el segrest.

L'home i la dona retinguda, des de la finestra de la sala del consolat on es troben

Tot va començar a les 13.30 h. “Normalment a aquella hora jo també soc al consolat i també hi ha un oficial, però avui [per ahir] estava ella sola”, va lamentar López. Dantouma K. havia entrat al consolat a buscar un permís per sortir d’Espanya que havia demanat fa dues setmanes. “Aquests documents es fan en un moment, però per donar-los cal un certificat que indica que no tens antecedents”, explica el cònsol. I en Dantouma tenia dos antecedents. Des del consolat van preguntar al jutge si amb aquesta situació li podien tramitar el document de sortida però la resposta, que va arribar divendres, va ser negativa. Quan el ciutadà de Mali va anar al consolat i va saber que li havien rebutjat el permís va entrar en còlera. Va tancar la porta amb clau i la va bloquejar amb un arxivador. Durant sis hores, els agents van intentar negociar amb l’home, que “primer va demanar dos bitllets d’avió i després parlar amb el president de Mali”, segons el cònsol, que seguia des del replà tota la negociació.

Un dels agents del Grup especial d'Intervencions dels Mossos d'Esquadra al consolat de Mali

A quarts de vuit del vespre, el segrestador va portar la dona a un despatx del consolat. A partir d’aquest moment, els mitjans de comunicació i els veïns més curiosos, que esperaven des del carrer, podien veure a través de les finestres tot el que passava en aquella sala. L’home parlava per telèfon i agitava uns papers, com si li demanés al seu ostatge que els signés.

“Els Mossos m’han ajudat molt”

Just a sota del despatx hi havia un grup d’agents armats i tapats amb passamuntanyes esperant per assaltar el pis per la finestra. Però la seva intervenció no va ser necessària. Els policies li van fer creure que havien vingut dues persones d’immigració que podrien solucionar-li els seus problemes i li van demanar que obrís la porta. La “maniobra de distracció”, segons les paraules dels Mossos, va funcionar. Quan l’home va obrir la porta, els agents van tirar un petard i aprofitant la distracció van entrar al pis i se li van llançar a sobre. “L’home cridava molt, però els Mossos m’han ajudat molt a tranquil·litzar-me”, va explicar el cònsol. Finalment, la seva dona va sortir del pis i els serveis mèdics la van atendre. “I mira que el primer dia que el vam veure ja ens va fer mala espina”, recordava ahir el cònsol.

Agents a l'exterior del consolat de Mali a Barcelona
Els Mossos d'Esquadra mantenen acordonada la zona
stats