SUCCESSOS
Societat 18/07/2017

El nombre de morts per ofegament es dispara a Catalunya

Hi ha hagut 22 víctimes fins al 15 de juliol i la meitat s’han produït a les platges

Pau Esparch
2 min
Imatge de la piscina del Club Tennis Vilanova on ahir va morir ofegat un nen.

BarcelonaEls morts per ofegament a Catalunya gairebé s’han duplicat en l’últim mig any. Un total de 22 persones han perdut la vida per aquesta causa des del gener i fins al 15 de juliol d’aquest any, segons l’informe elaborat per la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme. En el mateix període de l’any passat hi va haver 12 víctimes mortals. Les dades de l’informe mostren que els morts ofegats s’han disparat, sobretot a les demarcacions de Girona i Barcelona. Entre el gener i el 15 de juliol del 2016, tres persones havien perdut la vida per aquest motiu a Girona, mentre que aquest any ja en són 11. En el cas de Barcelona, fa un any es tractava d’una única persona, i enguany en són cinc. A tot Espanya, 246 persones han mort per ofegament en el mateix període. De fet, aquest primer semestre s’ha convertit en el pitjor dels últims tres anys a l’Estat, ja que fins ara s’han registrat vuit morts més que el 2016 i 79 més que el 2015.

Quatre dels 22 ofegaments mortals han sigut de nens de 10 anys o menys, cinc de persones d’entre 55 i 64 anys, i cinc més els han patit persones de més de 65 anys. Pel que fa als altres casos, cinc morts per ofegament s’han concentrat entre els 35 i els 54 anys, i tres entre els 18 i els 34 anys. Del total de les defuncions de l’últim mig any a Catalunya, la meitat s’han produït a la platja, quatre a la piscina, dues al riu i les cinc restants en altres espais amb aigua. Però l’informe aporta una conclusió important: només quatre dels 22 morts per ofegament han sigut en zones amb vigilància. El 82% dels casos van passar en espais on no hi havia cap servei actiu de socorrisme en el moment dels fets.

No descuidar els menors

Aquest repunt dels ofegaments ha posat en alerta casals i piscines. Precisament, a l’àrea de Girona s’ha detectat un augment de les famílies que no volen que els seus fills participin en activitats en piscines. Alguns dels incidents dels últims dos mesos, com les morts d’una nena de 4 anys a la piscina municipal de Ripoll i d’un nen de 10 anys en una piscina de Vilanova i la Geltrú, han generat una certa preocupació entre els pares. La responsable de l’informe dels ofegaments, Jessica Pino Espinosa, va advertir ahir del perill per als menors d’edat. Va recordar que cal prestar-los atenció i no descuidar-los “mentre s’està pendent d’altres coses, com el mòbil”.

Segons el mateix informe, però, les dades d’aquest primer mig any van en la línia de les xifres de fa dos anys. De fet, entre el gener i el 15 de juliol del 2015 també van perdre la vida 22 persones a Catalunya per ofegament. Llavors, més de la meitat de les víctimes van ser a la platja i només dues es van produir a la piscina. En canvi, quatre van tenir lloc al riu, i les quatre restants, en altres zones aquàtiques. Sobre els percentatges de vigilància, un 77% dels casos van passar en espais on no hi havia servei de socorrisme. Una altra coincidència del 2015 amb aquest any és que un 82% dels morts ofegats són homes, i un 18%, dones.

stats