Nou de cada deu professionals essencials trien repetir amb AstraZeneca

Salut detecta un estancament en la vacunació de la població d'entre 50 i 59 anys amb un 60% de primeres dosis

3 min
Una dona vacunant-se a la sala Berlín del Camp Nou.

Barcelona"Jo m'he vacunat a la Fira de Barcelona. Érem mil persones esperant el nostre torn però a la cua de Pfizer no hi havia ningú. Fins i tot l’agent cívic a la cua ens deia en broma: «No hi ha cap valent que vulgui rebre Pfizer? Mireu que en dos minuts sortiu, que no hi ha cua»", explica l'Aida Fàbrega, psicòloga infantil. També la Clàudia, mestra de primària, va viure una situació semblant: "Jo tenia molt clar que volia rebre AstraZeneca perquè em generava més confiança rebre la mateixa vacuna i crec que com jo hi ha molta gent". Totes dues van haver d'entregar el consentiment informat abans de ser vacunades. "És un mer tràmit, però no deixa de ser curiós que m'ho demanin per posar-me la mateixa vacuna i no per posar-me'n una altra", admet la Clàudia.

Com elles, nou de cada deu professionals essencials que tenen menys de 60 anys trien repetir amb AstraZeneca i posar-se la segona dosi del mateix productor. Tot i que el criteri general fixat pel ministeri de Sanitat és que rebin Pfizer com a dosi de reforç –i només excepcionalment, i havent signat un consentiment informat prèviament, puguin ser vacunats amb la del fabricant anglosuec–, l'opció preferida de mestres, fisioterapeutes i mossos d'esquadra és AstraZeneca. Així ho revelen la vintena de punts de vacunació habilitats arreu del territori, on cada dia es formen llargues cues per rebre la segona punxada d'AstraZeneca.

L'allau de demanda per rebre AstraZeneca entre els col·lectius essencials no hauria de suposar cap problema per a la vacunació de la franja d'edat que va dels 60 als 69 anys i que només estan rebent aquest vaccí. "Tenim prou vacunes per a les segones dosis d'aquests grups i n'aniran arribant noves remeses", ha indicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Si bé des d’un primer moment Catalunya es va posicionar a favor de posar AstraZeneca als col·lectius essencials, Salut no ha recomanat una de les dues opcions en detriment de l’altra, com sí que han fet Andalusia o Madrid. “El més important és que tothom que ha rebut una vacuna de doble dosi pugui completar la seva pauta. Ja hi ha països que estan fent pautes heteròlogues [combinen AstraZeneca i Pfizer] i funciona”, ha dit Cabezas, enviant un missatge de tranquil·litat a la població.

En defensa de Janssen

El departament de Salut ha començat la immunització de les persones d'entre 45 i 49 anys sense haver acabat la franja dels 50 als 59 anys, després de detectar un cert estancament en la vacunació d'aquesta franja. Just després d'haver superat la inoculació de la primera dosi del 60% del cens, "cada vacuna costa més" d'administrar i cal fer una tasca "més fina" i unes actuacions més actives per convocar el ciutadà, ha explicat Cabezas. Per exemple, intensificant la implicació dels centres d'atenció primària (CAP) amb les persones més indecises.

Vacunats per edat

Després de l'ampliació de la vacuna de Janssen a persones d'entre 40 i 49 anys, Cabezas ha deixat clar que el benefici d'aquesta vacuna supera el risc de trombosi i que la possibilitat de trombosi és "molt molt infreqüent", molt menor a la d'AstraZeneca, que ja són "raríssims". "Com tots els fàrmacs, Janssen té unes precaucions d'ús, perquè s'han detectat formes de trombosi severa associades a una caiguda dràstica de plaquetes", ha indicat l'experta, que ha matisat que són uns casos tan rars que encara no es poden considerar efectes adversos com a tal.

L'arribada de més de 715.000 dosis aquesta setmana (445.770 de Pfizer, 50.500 de Moderna, 54.600 de Janssen i 219.600 d'AstraZeneca) esperona la vacunació i els responsables de Salut confien que, si els lliuraments mantenen aquest ritme, es pugui tornar a baixar una dècada en les pròximes setmanes. Ara bé, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, no ha volgut especular sobre les dates ni han resolt si s'obrirà la dècada dels 30 als 39 anys o bé si ja es farà una convocatòria general per als menors de 40 anys. "És una qüestió que s'està discutint en la ponència de vacunes de la comissió de Salut Pública", s'ha limitat a dir.

El que sí que s'ha atrevit a pronosticar Cabezas és que a finals de juny s'hauran administrat uns dos milions de dosis més. Els últims tres dies s'han posat 241.262 dosis i, fins a aquest dijous, s'ha administrat la primera al 37,3% de la població catalana. En total, el 20,5% ja té la pauta completa. La campanya avança i, fins ara, un 87,4% de les persones de 60 anys o més ja han iniciat la vacunació, així com gairebé el 80% de les que tenen 50 anys o més.

La vacunació redueix els contagis entre els més grans de 60 anys

L'evolució epidemiològica continua sent bona gràcies a la vacunació i se segueix observant una disminució progressiva de la incidència. Aquest dijous s'estaven diagnosticant 109 contagis per cada 100.000 habitants a tot Catalunya i fa només quinze dies se'n detectaven fins a 165. "Aquesta reducció es deu a la vacunació dels més grans de 60 anys, entre els quals no només està baixant la incidència sinó els ingressos setmanals", ha insistit la secretària. De fet, els últims set dies, la incidència acumulada de les persones amb més de 60 anys ha caigut fins als 19 casos per cada 100.000 habitants, i la dels menors de 60, a 63,3.

stats