Societat 01/12/2014

Les ONG deploren les promeses "buides" del Govern contra la Sida i exigeixen polítiques immediates

"Si seguim així, el teixit associatiu desapareixerà perquè les entitats ja no poden sostenir-se sense recursos"

Europa Press
2 min
La façana del Palau de la Generalitat ensenya el Tapís Memorial de la Sida quest dilluns amb motiu del Dia mundial contra el VIH / Laura Roma ACN

BarcelonaLa Plataforma Unitària ONG-Sida de Catalunya, coneguda com a Comitè 1r de Desembre, ha lamentat aquest dilluns les promeses "banals i buides" del Govern en la lluita contra la Sida, i ha exigit polítiques immediates per potenciar les mesures de prevenció i suport als malalts i a les seves famílies.

"Deixin d'enganyar amb falsos compromisos i posin-se a treballar de veritat. Estem farts", ha sentenciat la presidenta de la plataforma, Montserrat Pineda, en l'acte institucional del Dia Mundial de la Sida, que ha arrencat amb el desplegament d'un tapís memorial a les façanes de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, tots dos brodats per familiars de víctimes d'aquesta malaltia.

Amb un discurs molt crític amb el treball de les administracions catalanes, Pineda ha acusat la Generalitat de prioritzar els "criteris econòmics per adjudicar contractes públics al voltant de la lluita contra la Sida i menyspreant la qualitat que ofereixen les entitats" del sector. "Si seguim així, el teixit associatiu desapareixerà perquè les entitats ja no poden sostenir-se sense recursos", ha alertat, i ha criticat que el Govern porti un any de retard en els pagaments a les entitats.

Segons ha afegit, les polítiques de prevenció són inexistents i l'atenció directa a les persones que viuen amb el VIH està cada vegada més devaluada: "Les polítiques són a data d'avui incapaces de donar una resposta efectiva a la complexitat de la Sida a Catalunya". També ha lamentat que l'acord per fer front al VIH i contra l'estigma relacionat, aprovat per unanimitat al Parlament el 6 de març, hagi quedat "en paper mullat i no s'estigui desplegant", i ha advertit que aquesta situació està portant a les entitats al col·lapse i als malalts a l'abandó.

Impagaments de l'Estat

La consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, ha lamentat les "dificultats que estan passant les entitats socials", a causa de la manca de recursos econòmics, i ho ha atribuït als impagaments de l'Estat i a la falta de liquiditat de la Generalitat. Ha emplaçat a les entitats a una reunió per abordar la situació, i ha recordat que aquest any ha estat "especialment positiu" per al sector, tenint en compte l'aprovació de l'Acord Nacional i de la Llei contra l'homofòbia, pionera a l'Estat.

Per la seva banda, el responsable de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, ha lamentat que les entitats critiquin el sistema de contractació pública: "No som una empresa de subhastes i la nostra prioritat és el benestar de les persones. Seiem a parlar". Pineda li ha retret que la Diputació de Barcelona hagi optat per adjudicar el programa contra la Sida a les escoles a l'empresa que ha presentat una oferta més barata i no a les entitats del sector.

stats