SALUT
Societat 19/06/2019

Els pacients tenen la clau per transformar els hospitals concertats

La Unió presenta una vintena d’idees per millorar l’atenció sanitària

Gemma Garrido Granger
2 min
Una imatge d’arxiu d’un passadís de l’Hospital Clínic de Barcelona, membre associat de La Unió.

BarcelonaQuè significa transformar el sistema sanitari? En resum: avançar-se a la irrupció de malalties i garantir l’autonomia de la població, que cada vegada viu més anys i pateix més afeccions cròniques. Aquesta és la direcció que defensa la Unió Catalana d’Hospitals (La Unió), que agrupa el 95% dels centres concertats del país. L’associació analitza des del 2017 quines tendències de futur poden servir com a trampolí per a la transformació del model assistencial català del futur. I avui la directora general de l’associació, Roser Fernández, presenta els resultats del projecte +Futur: ens movem x les persones, una iniciativa per impulsar la reconstrucció del sistema sanitari concertat. En paraules de Fernández, l’atenció assistencial ha d’innovar amb gestos senzills com ara tenir més en compte la veu dels ciutadans i les capacitats dels professionals.

“No només curem, atenem persones. Per això s’ha d’oferir una atenció més personalitzada i més biopsicosocial”, va explicar dimecres a l’ARA la responsable de La Unió. De fet, per “atenció biopsicosocial”, va remarcar, s’ha d’entendre un tipus d’abordatge que preveu el context familiar i social dels ciutadans i la influència que tot plegat pot exercir en el seu benestar psicològic i emocional. Una revolució que passa, inevitablement, per la irrupció de disciplines tecnològiques com el big data i la intel·ligència artificial. O, dit d’una altra manera: la recollida de milions de dades -per exemple, opinions, factors de risc i historials clínics- i la creació d’algoritmes perquè els professionals prenguin decisions més ajustades per a cada pacient.

“La transformació digital no és una amenaça: ens permetrà fer medicina de previsió i amb més seguretat, més propera i personalitzada. Com més informació i precisió ens doni la tecnologia -va apuntar Fernández- més valor tindrà el factor humà, que arriba allà on la màquina no pot arribar”. Una de les propostes que planen en l’aire és fer dels hospitals espais més quirúrgics i menys mèdics per possibilitar una atenció més domiciliària i més adequada a situacions de dependència.

Fernández, a més, va assegurar que la millora de la relació entre pacient i professional és compatible amb la irrupció de la tecnologia: “Les consultes mèdiques s’han de poder fer per vídeo o xat, sense demanar hora a l’atenció primària”. La transformació sanitària, però, implica un canvi social. “De valors i d’interaccions, que costen molt de canviar”, va concloure la responsable de La Unió.

stats