Vacunació covid

La pandèmia només s'accelera entre els no vacunats

Els contagis es disparen entre els joves, però preocupa la població de 60 a 69: només un terç ha rebut la segona dosi

Santa Coloma de GramenetEnèsima embranzida de la corba de contagis a Catalunya. Aquest cop, però, només entre les persones que no estan vacunades o no ho estan del tot. El 90% dels positius de l’última setmana es concentren en les edats que encara no formen part de l’estratègia de vacunació –tres de cada cinc tenen menys de 29 anys– o que sí que han començat a vacunar-se però encara no han adquirit la immunitat (30-49 anys). En canvi, a partir dels 50 anys les incidències continuen reduint-se progressivament.

Amb el 66% dels vacunats amb la pauta completa, els contagis en la dècada dels 50 anys s’han anat desplomant fins a reduir-se al 4% dels casos setmanals. També són anecdòtiques les infeccions a partir dels 70 anys (2,5%) i, segons dades del departament de Salut, l'única franja que repunta lleugerament la seva incidència és la que va dels 60 als 69 anys (3,5%). En aquest cas, més de dos terços dels vacunats no han rebut encara la segona dosi i entorn al 15% semblen reticents a vacunar-se o almenys a rebre AstraZeneca, ja que no n'han rebut cap.

Cargando
No hay anuncios

Així, l’epidèmia de coronavirus a Catalunya va ara a dues velocitats. Una de les corbes continua a ple creixement i afecta sobretot les persones de menys de 49 anys, els que tenen una cobertura vacunal més baixa. L’altra, que correspon als de més de 50 anys, la majoria dels quals estan completament vacunats, continua el seu descens. “Si l’explosió de casos entre els joves i els no vacunats demostra alguna cosa és que les vacunes funcionen”, destaca la física i investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom-SC) de la UPC Clara Prats.

Cargando
No hay anuncios

Prats és prudent i admet certa preocupació per la deriva de l'epidèmia en les franges joves. Recorda que l'estiu passat ja es va veure que la transmissió augmentava entre els més joves per la major interacció social que mantenen entre ells. I, a diferència de l’any passat, a més, ara s'ha produït el "còctel perfecte" perquè el virus es propagui amb més facilitat i hi hagi un boomde casos juvenils: cada cop hi ha més presència de la variant delta –més contagiosa– i s'han eliminat bona part de les restriccions, inclosa la mascareta a l'aire lliure.

Un exemple clar són els macrobrots originats a les Balears i les Canàries per diferents viatges de final de curs de joves d'arreu de l'Estat i que ja acumulen més de 353 estudiants contagiats i 2.234 contactes estrets a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

El departament de Salut vol obrir “ràpidament” i de cop la pròxima convocatòria de vacunació als de menys de 30 anys, concretament als que tenen entre 16 i 29 anys, per protegir aquest col·lectiu. “Però fins i tot si avui mateix els més joves es poguessin començar a vacunar –apunta Prats– encara es trigarien setmanes a veure els efectes de les vacunes en la incidència acumulada". De mitjana, cal un mes des de la primera punxada per començar a observar els efectes protectors de la vacuna en els col·lectius immunitzats. Per exemple, la població que té entre 40 i 49 anys, que fa només quinze dies que s'està vacunant, ja ha assolit el 60% de vacunats amb primera dosi i aviat es començarà a veure la baixada de casos.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de la població d'entre 30 i 39 anys, tot i tenir ja el 18% de vacunats amb primera dosi, encara representen un de cada quatre contagis setmanals. Per aquest motiu, des del Biocom es demana "una reducció immediata dels esdeveniments superpropagadors amb molts contagis" per evitar entorns de risc, com grans trobades, festes i interiors sense mascareta, que puguin entorpir el procés de vacunació. De moment, asseguren, hi haurà un "creixement fort" els pròxims dies, però no serà fins a tenir les dades de dimecres i dijous que es podrà tenir "una idea més clara" de l'evolució. Per exemple, si la taxa de contagi (Rt), que indica si la pandèmia està en expansió, puja fins al 2 o no. Ara se situa entorn a l'1,3.

Pocs joves ingressats

L'augment de la transmissió en les franges d'edat més joves s'està donant sobretot a Barcelona, que concentra un terç dels contagis al país. Dins la capital catalana, la zona oest és la més castigada, concretament els districtes de Sarrià-Sant Gervasi –on fins a quatre centres d'atenció primària (CAP) detecten ara el doble de casos que la setmana passada– i l'Eixample. La tendència, però, es reprodueix a tot el país: dels 95.500 tests d’antígens i PCRs que fa la primària als casos sospitosos de covid, un 5,5% estan donant positiu. En el cas dels joves la xifra es dispara fins al 8,8%, i en el dels majors de 49 cau fins al 2%.

Cargando
No hay anuncios

Prats adverteix que la primària podria acabar saturant-se: “Per la part hospitalària estem tranquils, perquè tenim prou marge per créixer i assumir els casos que calgui, però la primària torna a estar sotmesa a una situació de molta pressió assistencial”. La primària no només es fa càrrec de la detecció dels positius, recorda la investigadora, sinó que desplega la campanya de vacunació, fa el rastreig dels contactes estrets juntament amb els serveis de vigilància epidemiològica i atén qualsevol altra patologia, sigui crònica o aguda, de la seva població de referència. 

Cargando
No hay anuncios

L’auge de contagis juvenils no està tenint de moment un impacte en la pressió hospitalària, ja que la majoria de casos són lleus o fins i tot asimptomàtics. Avui hi ha 467 malalts de covid a les plantes convencionals –suposen el 4,3% del total de pacients als hospitals– i 136 a les unitats de cures intensives (UCI). És a dir, un de cada cinc llits de crítics ocupats ho està per pacients de coronavirus. Tot i que aquest dilluns s’ha registrat un lleu repunt en les dades d’hospitalitzacions, cap dels cinc nous ingressos corresponen a menors de 29 anys.

Cargando
No hay anuncios

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha detallat que tots tenen entre 42 i 62 anys i que només un havia rebut una primera dosi de la vacuna. La resta no s’havien vacunat tot i tenir l’edat per fer-ho. El problema als hospitals es té per ara en els reticents que pertanyen a col·lectius vulnerables. “No estar vacunat és assumir una situació de vulnerabilitat que és evitable”, afirma la codirectora del grup de coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Isabel Sola.

Cargando
No hay anuncios

En efecte, la gent jove també emmalalteix i ingressa a l’hospital. Clara Prats recorda que, en l’àmbit europeu, aproximadament dos de cada cent joves de 20 a 29 anys acaben entrant en un hospital i, tot i que de manera molt més inusual, alguns d’ells poden arribar a l’UCI. “Els joves no són immunes a l’hospitalització, el risc zero no existeix, però evidentment tenen menys risc que una persona de 60 a 69 anys”, apunta. Seguint les mateixes dades europees, aquesta franja d’edat que encara no està protegida del tot tindria set vegades més probabilitat d'entrar a l’hospital. “Ara bé, si ens acostem al miler de contagis només entre els joves, com sembla que podria passar aviat, implicaria que fins a divuit joves podrien ingressar diàriament en un centre sanitari per covid”, calcula Prats.

També Sola apunta que amb el covid hi ha una relació clara entre edat i gravetat de la infecció –els més joves tenen menys risc d’emmalaltir–, però recorda que hi ha persones que no hospitalitzen i que acaben molt inhabilitats durant o després del contagi. “Per exemple, amb el covid persistent, especialment els joves. Exposar-se al virus és com una ruleta russa”, alerta.