Quatre arguments per vacunar-te si tens més de 50 anys

Salut començarà a oferir Pfizer i Moderna als reticents de 60 a 69 anys que no es volen posar AstraZeneca

5 min
Vacunats amb almenys una dosi, hospitalitzats i morts per covid

Santa Coloma de GramenetLa campanya de vacunació contra el covid és la més ràpida i massiva de la història: en sis mesos, un 22,5% de la població al món s’ha vacunat amb almenys una dosi. A Catalunya, el 86,2% dels més grans de 50 anys, el grup més vulnerable de tenir una malaltia greu, ja han començat la vacunació, però encara hi ha un percentatge gens negligible de reticents en aquestes edats: falten per vacunar amb la primera dosi el 18% dels que tenen entre 50 i 59 anys i el 13% en el cas de la franja que va dels 60 als 69 anys.

"Tenir més de 50 anys i no estar vacunat és una imprudència”, afirma Carlos Rodrigo, vacunòleg de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Coincidint amb la retirada de la mascareta i el repunt de la transmissió entre els joves, la gent vulnerable que no estigui vacunada per elecció assumeix el risc d'acabar hospitalitzada. "L'edat mitjana a cures intensives se situa al voltant dels 50 anys i cap d'ells està vacunat", adverteix la cap de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, Magda Campins.

La codirectora del grup de coronavirus del Centre Nacional de Biotecnologia i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Isabel Sola, coincideix que la vacuna és l'única eina a l’abast per superar la pandèmia: “A aquestes altures de la història tenim dades del món real, amb milions de dosis administrades, que ens diuen que hi ha una relació directa entre estar vacunat i estar protegit. Això no és una teoria o un acte de fe, és un fet demostrat”.

Eficàcia

S'evita la malaltia greu, l'hospitalització i la mort

Les quatre vacunes autoritzades a Europa tenen uns nivells d’eficàcia superiors al 90% contra la malaltia greu, l’hospitalització i la mort. El primer grup vacunat en què es va veure la caiguda dràstica de casos greus va ser la gent gran a les residències, que solen respondre pitjor a les vacunes, i tant la de Pfizer com la de Moderna van reduir un 71% el risc de contagi als geriàtrics, un 88% les hospitalitzacions i un 97% les morts, segons un estudi del CSIC. 

Els ingressos i les morts han anat disminuint a mesura que avançava la campanya. El primer a demostrar-ho ha sigut Israel, que té el 60% de la població vacunada del tot. El país es va transformar en un laboratori internacional per comprovar l’eficàcia de Pfizer i, segons un estudi de The Lancet, després de la segona dosi la protecció va ser superior al 95% davant la malaltia greu i la mort. A Catalunya i Espanya els efectes també s'observen clarament, segons Sola: "No veiem ingressos ni morts a partir dels 70 anys, tots estan vacunats amb les dues dosis". En el cas de les persones que tenen entre 50 i 69 anys, tot i que la majoria encara no han completat la pauta, també estan emmalaltint menys.

Se sospita que la immunitat dura com a mínim vuit mesos. "El covid no desapareixerà amb les vacunes, però els que estiguin ben vacunats no patiran la malaltia de manera greu", subratlla Rodrigo. A Catalunya s’han detectat 6.559 positius (0,23%) entre els vacunats amb una primera dosi i només 1.681 (0,12%) entre els que tenen la pauta completa. Cap d'ells ha emmalaltit, però sí que poden transmetre el virus. “Per això és important que tothom que pugui estigui ben vacunat, per reduir riscos”, subratlla Campins.

Seguretat

Tenen efectes adversos raríssims

En ciència, la rapidesa sovint es percep negativament i la comunitat científica ha fet el que en condicions normals trigava més d’una dècada: inventar-se no una, sinó diverses vacunes. No s'han saltat els estàndards de seguretat ni s'han omès passos essencials en els assajos, simplement s’han pogut encavalcar fases i produir dades més ràpidament. Els governs hi han posat més finançament que mai, fins i tot abans de saber si els prototips funcionaven, i entre 30.000 i 40.000 voluntaris d'arreu del món han participat en els assajos, que s’han suspès quan hi havia dubtes i només s’han reprès quan hi havia la certesa que no patien reaccions nocives induïdes per la vacuna.

Amb més de 2.800 milions de vacunes inoculades al món, qualsevol efecte advers sever és detectable fàcilment. Els pocs casos secundaris greus que s'han identificat són molts específics, com la trombosi amb trombocitopènia, una síndrome que genera una caiguda generalitzada de les plaquetes i que s’associa a la vacunació amb AstraZeneca i Janssen. A Espanya s’estima que es produeixen quatre casos cada milió de dosis administrades, la majoria controlables amb un tractament anticoagulant.

Atesa la gran disponibilitat de vacunes, es recomana prioritzar Pfizer i Moderna als menors de 50 anys, perquè el risc de patir la trombocitopènia es dona sobretot en edats joves. "La població ha d'estar molt tranquil·la: si els riscos eren baixos, encara s'estan minimitzant més", defensa Campins. La població de més de 50 anys, insisteix Rodrigo, no té cap risc associat a les vacunes autoritzades: "Els beneficis superen milers de vegades els riscos".

Normalitat

Permeten anar recuperant vida social

A Espanya i Catalunya només un 3% dels ciutadans no volen vacunar-se en cap situació. De fet, hi ha una llarga tradició vacunal i el covid no hauria de ser-ne l'excepció. "Preocupa poc si es compara amb França. Malgrat el mareig institucional des d'Europa amb la vacuna d'AstraZeneca, que podria haver erosionat la confiança de la població, afortunadament hi ha molt bona acceptació", afirma Rodrigo. Ara bé, sí que s'està notant que hi ha persones d'entre 60 i 69 anys que no volen rebre la d'AstraZeneca, l’única que s’inocula en aquesta franja. Per això el departament de Salut els oferirà les vacunes de Pfizer i de Moderna per animar-los a vacunar-se. 

Els experts subratllen que on hi ha més població vacunada del tot (dues dosis) es recupera abans la normalitat. A Espanya, a partir d'aquest dissabte, serà possible anar sense mascareta pel carrer, cosa impensable sense la vacunació. Ara bé, el fet que encara hi hagi un percentatge de població elevat sense immunitzar del tot –només un terç ha rebut les dues dosis– fa que calgui extremar les precaucions. "La cosa ideal és que tothom que ja pugui vacunar-se es vacuni i que s’accelerin les segones dosis de la gent de més de 50 anys. I, mentre hi hagi persones sense vacunar, cal portar la mascareta", apunta Campins.

Si cap d’aquests arguments de pes convencen els reticents, Sola destaca el pragmatisme: a partir d’ara hi haurà activitats reservades per als vacunats, com ara entrar en un país sense haver de pagar per una prova negativa. Diu que ara que arriba l'estiu, hi haurà persones que per l'interès de viatjar es vacunaran tot i no estar-ne del tot convençudes, com ja passava amb la vacuna de la febre groga. "I és una posició més lògica que la del que pensa: 'Que es vacunin els altres i jo em beneficio dels efectes'. Si hi ha vacunes per a tots, tota contribució per desterrar el virus serà bona, també les que responguin a motius merament individualistes", insisteix Sola.

Fiabilitat

Resisteixen els cops de la variant Delta

Durant setmanes l'amenaça de la variant Delta, que és més contagiosa, en països amb cobertures vacunals molt elevades, com Israel i el Regne Unit, han inquietat les autoritats sanitàries i han adobat el terreny dels antivacunes, que asseguren que la mutació s’escapa totalment dels preparats autoritzats. No és així, segons les dades oficials. Al Regne Unit s'han triplicat els contagis aquest mes de juny, però ni les hospitalitzacions, ni molt menys les morts, s'han disparat. Tampoc en el cas d'Israel, on el gran problema el tenen amb els menors de 16 anys, que no estan vacunats. "Quan augmenta la mobilitat, augmenten els casos entre els no vacunats, que ara mateix són els joves", argumenta Sola.  

En altres paraules, les infeccions augmenten perquè la variant és més transmissible i encara està trobant persones sense immunitat. En canvi, la població de més edat està protegida si han rebut les dues dosis. La primera injecció de Pfizer o AstraZeneca només té una protecció del 33% davant aquesta mutació, però amb la segona augmenta fins al 80%. A Catalunya la variant índia suposa un de cada tres casos que es detecten, però les autoritats no esperen que hi hagi un augment de la pressió hospitalària prou gran per comprometre el sistema sanitari, atès que els més susceptibles d'emmalaltir estan parcialment o totalment vacunats. "No hem de morir d'èxit. És clar que ara una persona no vacunada té més risc de contagiar-se que fa alguns mesos, però res fa pensar que hi haurà una sobrecàrrega assistencial", afirma Rodrigo.

stats