Coronavirus

Més de 650 contagiats i 5.500 confinats a Catalunya pels brots de viatges de fi de curs

Salut insisteix en la necessitat de mantenir les quarantenes per tallar les cadenes de transmissió en un moment de casos disparats

Ara
2 min
Els estudiants confinats a Palma de Mallorca

BarcelonaEls efectes dels brots en els viatges de fi de curs a les Balears i les Canàries encara apareixen en comptagotes en un recompte que Salut ha actualitzat avui i deixa com a balanç provisional 655 positius entre alumnes catalans: 327 al macrobrot de Mallorca, 285 al de Menorca i 56 al de Tenerife. A més, mitjançant la informació proporcionada per aquests joves, la xifra de contactes estrets s'enfila ja fins a les 5.500 persones. Des que van detectar-se els macrobrots, el servei de vigilància epidemiològica i els centres d'atenció primària (CAP) han fet més de 12.000 trucades a aquests contactes. A tots se'ls ha indicat fer un aïllament preventiu i se'ls estan programant proves diagnòstiques per detectar si també són positius.

En la majoria dels casos, els contagiats presenten símptomes lleus o directament són asimptomàtics, i això, tot i que és una molt bona notícia perquè els afectats no requereixen cap assistència mèdica, dificulta el rastreig de més positius. Per aquest motiu el departament de Salut fa una crida a la responsabilitat d'aquests joves i dels que han assistit a locals d'oci nocturn i activitats recreatives perquè estiguin atents per si desenvolupen algun símptoma compatible amb el covid amb l'objectiu que ràpidament es pugui localitzar els seus contactes estrets.

Així mateix, Salut subratlla que davant l'augment de la incidència dels casos en els últims dies, la població encara no vacunada ha de tenir especial cura a l'hora de fer vida social i ha de ser prudent si ha mantingut alguna activitat de risc. En el cas que una persona es faci una prova diagnòstica i el resultat sigui negatiu no voldrà dir que no està contagiada, sinó que es pot donar el cas d'un fals negatiu, així que la millor prevenció és mantenir una quarantena de 10 dies.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ja va explicar aquest dilluns que tots els casos s'han detectat un cop els joves han arribat a Catalunya –no caldrà que les quarantenes es facin als llocs on es van contagiar, a diferència d'alguns estudiants d'arreu de l'Estat– i els ha demanat a tots que respectin les quarantenes per evitar que el virus s'escampi. Tots els positius identificats tenen símptomes lleus –que es poden confondre amb altres malalties– o directament no en tenen –són asimptomàtics– i no consta cap hospitalització.

stats