Societat 28/03/2013

El Papa, a la presó

El pontífex ha oficiat la missa de Dijous Sant en una presó de menors, on ha rentat els peus a una dona musulmana

Agències
2 min
El Papa Francesc ha rentat els peus de dotze dels interns a la presó de joves de Roma / EFE / OSSERVATORE ROMANO

RomaEl papa Francesc ha oficiat a la presó romana de menors de Casal del Marmo la missa de Dijous Sant, que celebra l'últim sopar de Crist. Durant la celebració el pontífex ha rentat els peus a dotze dels joves reclusos, entre ells una noia musulmana, imitant el que, segons les Escriptures, Jesús va fer amb els dotze apòstols. "Això és el que Jesús ens ensenya i això és el que jo faig. És el meu deure, em surt del cor i m'agrada fer-ho", ha dit el papa Francesc. Un deure que dóna una nova imatge molt buscada del Papa, ja que l'acte de rentar els peus s'havia fet sempre a homes cristians, seguint allò iniciat per Crist.

Des de la seva elecció, tot el que fa el nou pontífex sembla calculat al mil·límetre. Detalls com el fet de renunciar al papamòbil o no traslladar-se, si més no de moment, a l'apartament del Vaticà han sigut interpretats com gestos que demostrarien que el Papa s'ajusta de forma literal a la doctrina dels jesuïtes. Un papa més proper, més senzill, que evita els luxes i la pompa habitual de la jerarquia catòlica. Un luxe que sí que agradava al seu predecessor i ara papa emèrit, Benet XVI.

Però Francesc, que va anar a pagar la factura del seminari on va dormir durant el conclave i va canviar l'anell d'or per un de plata, ha triat aquest dijous un altre símbol potent. La tradicional missa de Dijous Sant, que commemora l'últim sopar de Crist amb els apòstols, ha tingut lloc aquest any ben lluny de l'exquisit luxe de Sant Joan del Laterà, la catedral de Roma on s'acostuma a fer l'ofici. Les grans columnes i les pintures renaixentistes i barroques han donat pas a les instal·lacions precàries del Casal del Marmo, una presó per a joves. Allà ha oficiat la missa Francesc, que a més ha rentat els peus a dotze dels reclusos, deu nois i dues noies, una d'elles musulmana.

La presó de joves ja havia estat visitada, de fet, per Joan Pau II i per Benet XVI. En aquests moments hi ha 46 presos, 35 homes i 11 dones. Tots tenen entre 14 i 21 anys. Només vuit són italians; la resta són tots estrangers, majoritàriament nord-africans i eslaus.

Després de la missa, el pontífex s'ha reunit amb els detinguts i el personal del centre al gimnàs del reformatori. Els joves han regalat a Francesc un crucifix i un reclinatori de fusta, fabricats per ells mateixos al taller d'artesania del centre. El Papa els ha portat ous de Pasqua –de xocolata, com a Catalunya– i coloms pasquals –un 'panettone' amb forma de colom–, els tradicionals dolços que es mengen a Itàlia durant la Setmana Santa.

stats