Societat 08/04/2019

El Pirineu s’uneix contra l’especulació

Una nova plataforma vol que es consulti els veïns sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern

Maria Garcia
2 min
La vall de Bonabé, a l’Alt Àneu (Pallars Sobirà), on una empresa ha demanat un permís d’exploració minera.

GironaNova ofensiva contra l'especulació del sòl a Catalunya. Si primer van ser les entitats ecologistes del litoral gironí les que es van unir sota la plataforma SOS Costa Brava, ara són les associacions dels territoris de muntanya que han decidit sumar esforços a través de la coordinadora de plataformes SOS Pirineu. Un dels seus principals cavalls de batalla és intentar aturar cinc projectes que amenacen espais amb un alt valor natural i paisatgístic: la sol·licitud d'explotació de tungstè i d'or a la vall de Bonabé i Salau (Pallars Sobirà), l'ampliació del domini esquiable de La Molina per Coll de Pal (Berguedà), la possible MAT del Pallars o autopista elèctrica, que vol unir amb molt alta tensió Peñalba, Arnero i Isona (Aragó) o el nou polígon que es vol aixecar a la carretera de les Llosses de Ripoll.

De moment són set entitats veïnals i ecologistes que, a més de lluitar contra aquests projectes, volen "impulsar un nou model socioeconòmic al Pirineu que faci front a problemes com la despoblació i que generi activitats econòmiques més enllà del turisme", segons ha subratllat un dels portaveus de SOS Pirineu, Ivan Garriga, que aposta per "generar activitats reals per a la gent que viu al territori i no només per als que venen a passar el cap de setmana".

Precisament un dels temes que volen debatre és el posicionament del territori sobre la candidatura als Jocs Olímpics d'hivern Pirineus-Barcelona 2030. Per això han demanat "ser presents" en totes les comissions, "exercir un control" de tot el que es proposi i que, abans de formalitzar la candidatura, se sotmeti a una consulta entre els veïns del Pirineu. "Si la població ho accepta, que tiri endavant, i si no, no. Però volem transparència màxima i que sigui el territori qui decideixi què vol fer", ha reclamat Núria Martí, presidenta de Salvem la Molina, que forma part de SOS Pirineu.

Aquesta és una de les primeres accions de la nova coordinadora, que tot just fa unes setmanes que va començar a treballar de manera conjunta "per tenir més força". A més, també tenen previstes una sèrie de conferències pel territori i amb diversos ponents per enfocar diversos debats públics. "Tot i que som de poblacions i comarques diferents, compartim una sèrie de problemes. I, entre tots, podem trobar-hi solucions", ha afegit Garriga.

stats