Coronavirus

"La població ha superat amb èxit l’examen de Setmana Santa però no és moment d’eufòries"

Els indicadors tendeixen cap a l'estabilització i els experts demanen paciència per oxigenar els hospitals

Santa Coloma de GramenetEls indicadors epidemiològics han fluctuat durant deu dies per la falta de diagnòstics de covid durant els festius de Setmana Santa. Dades clau com la taxa de contagi (Rt), que mesura la velocitat amb què es propaga el virus, primer van baixar dràsticament a valors inversemblants (0,88) i ara, mentre s'intenta assolir de nou l'estabilitat estadística, s'han disparat falsament (1,39). Però la realitat és que el pont de Pasqua no ha accelerat la corba de contagis. O més ben dit, el comportament de la població durant la Setmana Santa no ha provocat una allau incontrolable de noves infeccions.

Per exemple, la Rt se situa ara entorn de l'1,18 i les autoritats sanitàries confien que, en uns dies, s'encari fins i tot un descens en els contagis. De moment, s'estan diagnosticant 1.600 positius de mitjana –11.705 setmanals– però el departament de Salut confia que puguin baixar un 6%, fins als 11.000 casos setmanals. Un escenari allunyat de les previsions de les autoritats i els professionals sanitaris, que temien el descontrol de la quarta onada com ja va passar per Nadal, que va desencadenar el tercer embat.

Cargando
No hay anuncios

"Les dades, tot i que encara són altes, són bones sense cap mena de dubte, ja que demostren que la població ha superat amb èxit l’examen de Setmana Santa: no hi hagut acceleració. Ara bé, no és moment d’eufòries: optimisme sí, però també paciència”, afirma el biofísic del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM) de la UPC, Daniel López Codina. L'expert assegura que la tendència està en procés de virar, per bé que els pròxims dies seran claus per consolidar aquesta millora, i atribueix aquest canvi al comportament responsable de la majoria de la població. "Tots hem patit molt l'últim any i cada cop la gent és més conscient, actua amb més coherència. S'ha adonat que el nostre comportament determina l’evolució dels indicadors", apunta Codina.

Cargando
No hay anuncios

Molts positius diaris i 500 pacients a l'UCI

La metge del CAP Bon Pastor Nani Vall-llosera també defensa que l'actitud responsable de la majoria de la població ha fet que els diagnòstics diaris no s'hagin disparat, si bé encara es detecten molts positius setmanalment. Les proves PCR i els tests d'antígens es compten per desenes al dia i tot i que molts donen negatiu, l'especialista subratlla que quan el virus entra en un domicili, afecta la majoria dels membres.

Cargando
No hay anuncios

"Ara bé, això no té res a veure amb l'horror de Nadal, després de dues setmanes de trobades per fer àpats i sobretaules en espais interiors", explica la facultativa. Segons Vall-llosera, el tipus d'interacció social durant Setmana Santa s'ha fet molt a l'aire lliure, perquè el bon temps ho acompanyava, i probablement sense una barreja de bombolles de convivència o, com a mínim, amb totes les mesures de protecció. "La població també ha après que no podia cometre els mateixos errors que fa quatre mesos", explica la facultativa.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, Codina recorda que els hospitals estan molt plens i que no es poden fer passos en fals després de l'escalada desproporcionada i summament ràpida a les unitats de cures intensives dels últims dies. En tan sols deu dies, es van disparar els ingressos a les àrees de crítics, que van passar dels 418 malalts de covid de l'1 d'abril als 519 del 12 d'abril. A hores d'ara hi ha tot just 500 afectats pel coronavirus en llits d'UCI, molts dels quals són pacients que van entrar a la tercera onada (gener-març) o, fins i tot, a la segona (setembre-desembre).

"Ara s'ha frenat l'entrada a les UCI, però aquesta contenció s'ha de consolidar. Les dades d'uns pocs dies [tres] no poden canviar l'actitud de la població, que ha de continuar sent extremadament curosa i fer els últims esforços per destensionar els serveis sanitaris mentre avança la campanya de vacunació", ha insistit Codina.