Societat 09/05/2018

Podem demana incorporar deu dones a la comissió que ha de redefinir els delictes sexuals

Inicialment havia d'estar formada només per 20 homes i ara el ministeri hi incorporarà quatre expertes

Ara
2 min
Milers de persones -la majoria dones- s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona

BarcelonaDesprés de la sentència que va condemnar a nou anys per abusos sexuals els cinc membres de la Manada acusats de violar una noia als Sanfermines del 2016, el ministre de Justícia, Rafael Catalá va anunciar que es revisaria la definició dels delictes sexuals al Codi Penal. L'encàrrec es va passar a la comissió de codificació, un òrgan que depèn del ministeri i que està format íntegrament per homes, cosa que implica que la revisió es faria sense la participació de cap dona. Després d'una allau de crítiques, divendres passat Catalá va anunciar la incorporació a l'organisme de cinc expertes, una de les quals –la catedràtica de la Universitat de Barcelona Mirentxu Corcoy– va renunciar a participar-hi després de saber que es tractava d'una col·laboració puntual. Ara Podem ha presentat una proposició no de llei perquè el govern central modifiqui la composició de la comissió per tal que, de manera permanent, la meitat dels seus membres siguin dones.

Segons la proposta que ha presentat la formació, la polèmica evidencia que hi ha "una infrarepresentació de dones en els llocs de responsabilitat de l'administració de l'Estat". A més de proposar que la comissió tingui un caràcter paritari de manera permanent, Podem també demana que s'incorpori el màxim nombre de dones com a vocals. Ara mateix, del centenar que n'existeixen, només 14 són dones. "Considerem un insult la decisió d'augmentar el nombre de dones vocals d'aquesta comissió només amb caràcter temporal", assegura el grup polític.

En les últimes hores, el PSOE ha fet una proposta similar: considera que seria fàcil que la comissió aconseguís ser pràcticament paritària si s'aprofités per cobrir les deu places que hi ha ara mateix vacants només amb dones. Ahir dimarts van presentar una altra proposta al Congrés en aquest sentit.

En canvi, Podem va més enllà i demana que es nomeni una dona com a presidenta de la secció penal, que s'incorporin de manera permanent deu expertes a la comissió general de codificació i que, en la mesura que sigui possible, s'equipari el nombre d'homes i de dones que fan de vocals. A més, també vol que l'executiu de Mariano Rajoy modifiqui la llei per afegir el criteri de paritat en els estatuts que regeixen aquesta comissió i perquè contingui un llenguatge inclusiu. La comissió es reunirà per primera vegada demà dijous.

stats