Societat 08/08/2019

Les polseres antimosquits només tenen efecte en un radi de 4 cm, segons l'OCU

L'organització de consumidors posa en qüestió l'eficàcia dels ultrasons i d'algunes locions

Ara
2 min
Diagnosticats almenys dos casos de Zika a Catalunya

BarcelonaLes polseres antimosquits i els ultrasons són el nou blanc de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) després de les cremes solars. L'OCU adverteix ara en un comunicat en què cita diversos estudis que les polseres desorienten els mosquits però que, com que la superfície on s'aplica el repel·lent és escassa, "el seu radi d'acció està limitat a poc més de quatre centímetres". També posa en qüestió l'eficàcia d'altres mètodes antimosquits, com els ultrasons, i d'algunes locions, a més d'advertir sobre la toxicitat dels aerosols i els aparells antimosquits elèctrics.

Ultrasons

L'informe assegura que els aparells d'ultrasons no funcionen per foragitar els mosquits. Aquests dispositius suposadament imiten el so que fan les ales dels mosquits mascles en moviment per espantar les femelles inseminades, que són les que piquen. Sobre aquest producte, l'informe remet a un altre document de l'organització en què es van revisar deu estudis sobre aquests dispositius i que concloïa que no tenien efectivitat. "Des de llavors i fins ara no ha aparegut cap evidència a favor", afegeix el text.

Locions repel·lents

La seva eficàcia, ja sigui en barra, en crema o en gel, l'han demostrada molts estudis, però depèn del principi actiu i de la seva concentració, assegura l'informe. El DEET i la icaridina són les substàncies més eficaces, seguides del citriodiol o PMD, mentre que l'IR 3535 i els olis essencials són les menys efectives –i també les menys tòxiques–, assenyala l'organització. Tot i això, apunta que les locions no repel·leixen sinó que "confonen" els mosquits, és a dir, que bloquegen els seus receptors olfactius i fan la persona "pràcticament invisible".

Aerosols i antimosquits elèctrics

Els antimosquits en aerosol o elèctrics no espanten els mosquits sinó que els maten en menys de cinc minuts, segons alguns estudis, diu l'informe. L'OCU recomana, però, no abusar-ne perquè a llarg termini els principis actius que porten podrien resultar tòxics.

stats