Societat 23/09/2019

El president del TS espera que la reacció a la sentència del Procés no sigui “excessiva o sobreactuada”

Lesmes demana compromís als jutges per defensar l’estat de dret “dins i fora” d’Espanya

Montse Riart
2 min
Carlos Lesmes, president del Suprem i del CGPJ / EFE

BarcelonaLes sentències judicials poden ser objecte de “critica o protesta”, però s’han de respectar. Això és el que diu el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, que aquest dilluns s’ha desplaçat a Barcelona per participar en el tradicional acte d’obertura de curs de l’Escola Judicial. Després de l’acte, Lesmes ha fet una referència explícita a la sentència del Procés, la qual ha situat un altre cop durant la primera quinzena d’octubre. El president del Suprem ha recordat que la resolució del Suprem s’haurà d’”acceptar”, i espera que la reacció “no sigui excessiva o sobreactuada”.

Durant el seu discurs als nous aspirants a jutges que comencen ara la seva formació i amb l’horitzó pròxim del segon aniversari de l’1 d’Octubre i la sentència del judici del Procés, Lesmes ha fet una crida als nous jutges a estar “compromesos” amb la “defensa de l’estat de dret, no només dins sinó també fora” de les fronteres espanyoles. El president del CGPJ i del Suprem ha animat els jutges a “generar confiança mútua” entre els jutges de tot Europa i ha defensat no només la legalitat espanyola fora de l’Estat, sinó també a tenir en compte “la importància de la jurisprudència” del Tribunal Europeu de Drets Humans i del Tribuna de Justícia de la Unió Europea. L’altre “gran desafiament” pels nous jutges, segons Lesmes, és mantenir un “respecte inalterable” al principi de legalitat. “El jutge mai pot suplantar la voluntat de la llei (que és la voluntat de la majoria) per la seva pròpia; fer-ho seria caure en l’arbitrarietat”, ha assegurat.

Després de l’acte, i preguntat sobre la reacció social que pot generar la sentència del Procés, que Lesmes ha situat de nou durant la primera quinzena d’octubre, el president del Suprem ha recordat que les sentències judicials “poden ser objecte de protesta i de crítica” sempre que aquesta reacció es faci “respectant la llei”. De fet, el president del Suprem confia que la reacció al pronunciament de l’alt tribunal no sigui “excessiva o sobreactuada” i ha recordat que, en qualsevol cas, s’ha de “respectar” la decisió judicial.

Lesmes ha pronunciat el tradicional discurs d’obertura del curs al centre de formació judicial per on passen tots els jutges en formació espanyols, juntament amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, que, en referència a la falta de jutges que tradicionalment demanen plaça a Catalunya, ha desitjat als aspirants que “aconsegueixin la màxima integració possible” a Catalunya i decideixin quedar-se per exercir a Catalunya. Tant Barrientos com Lesmes han recordat als jutges la necessitat d’actuar amb “independència i imparcialitat”.

stats