Societat 15/01/2014

La quarta protesta contra la pujada de les tarifes del transport públic ocupa 15 estacions de metro

Plataformes d'usuaris i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona reclamen que s'anul·lin les pujades i es torni als preus del 2013

Efe
2 min
El Metro, aturat aquest dimecres al vespre durant la protesta de veïns contra l'augment del preu del transport públic / PERE VIRGILI

BarcelonaDiversos centenars de persones han participat aquesta tarda a Barcelona en una quinzena de concentracions convocades per la plataforma Stop Pujades Transport i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) per protestar per l'increment del preu del transport públic de l'àrea metropolitana.

Segons ha informat a Efe un portaveu de la plataforma, a l'estació de metro de Llucmajor s'han concentrat unes 500 persones que s'han manifestat fins a Virrei Amat, on han agafat el metro fins a l'estació de Sagrera, mentre que també s'han produït concentracions de protesta en altres parts de la ciutat.

El president de l'associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Ricard Riol, que ha participat en aquesta concentració, ha explicat a Efe que demanen que s'anul·lin les pujades decretades per a aquest any, que es torni als preus de 2013 i que s'obri un període de debat amb les associacions cíviques i veïnals "per acordar un sistema tarifari que no sigui tan excloent com aquest, i més en aquests moments de crisi".

Un grup de persones s'ha concentrat a la Plaça de Sants i també a l'estació de l'Arc de Triomf, segons han confirmat fonts de la Guàrdia Urbana.

Segons el portaveu de la plataforma, la convocatòria, que reclama l'anul·lació de les pujades dels títols de transport que han entrat en vigor aquest any, "ha estat un èxit, amb concentracions multitudinàries a Torre Baró, Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu, Horta, Fontana, Verneda, Clot i Castelldefels".

L'Autoritat Metropolitana del Transport va decretar una pujada del 5,10% de la targeta T-10, la més utilitzada pels barcelonins, i d'un 8% de la T-50/30, encariments que tant la plataforma com PTP i la FAVB consideren "un abús i un desafiament als barris més castigats per la crisi, l'atur i les retallades".

Segons el manifest repartit en les diferents concentracions, l'encariment dels bitllets es produeix "mentre s'eliminen línies d'autobús".

"Aquest augment continuat de les tarifes, que ja suposa un 71% des de fa deu anys, està molt per sobre dels increments de l'IPC i converteix el transport públic, pagat per tots a través dels impostos, en un luxe per als usuaris i en un autèntic transvasament de fons públics cap a les empreses que el gestionen", segons la plataforma Stop Pujades Transport.

La protesta d'avui ha estat la quarta protesta convocada per la plataforma, que ha anunciat que seguiran les mobilitzacions fins a aconseguir els seus objectius, l'aprovació de les noves tarifes del preu dels bitllets de metro, autobusos i tramvies.

stats